Naslovna PETOPEDIJA MAČKE ČINJENICE O TEK ROĐENIM MAČIĆIMA: Rađaju se slepi i gluvi, a osetljivi...

ČINJENICE O TEK ROĐENIM MAČIĆIMA: Rađaju se slepi i gluvi, a osetljivi su na ujede buva…

0
rodjenim macicima petface

Od trenutka rađanja, mačići imaju potrebu da rastu, napreduju i izrastu u zdrave socijalizovane mačke. Ako govorimo o mačićima koji su kućni ljubimci potrebno je da znamo neke činjenice o ovim malim pufnicama kako bi mogli da im pomognemo u njihovom naumu.

  1. Težina mačića na samom rođenju iznosi od 85 i 110 gr.

Posle toga, prosečno dobijaju na težini oko 100 grama nedeljno. To znači da, ukoliko se pravilno razvija, mače sa navršenih mesec dana starosti prosečno treba da teži oko 450 gr.

  1. Mačićima je potreban kolostrum

U prvih 24 – 48 sati nakon rođenja, sisanjem, mačići dobijaju kolostrum od svoje majke. Ovo prvo mleko sadrži dragocene supstance koje ojačavaju imunološki sistem mačeta. Na taj način novorođeno mače dobija dodatnu zaštitu protiv raznih patogena koji mu prete u novoj sredini.

rodjenim macicima petface

  1. Mačići ne mogu da regulišu svoju telesnu temperaturu

Mačićima je neophodan izvor toplote u prvih 4 nedelje života. Idealno je ukoliko je to majčino telo kao i tela braće i sestara. Temperatura prostora u kojem žive mačići ovog uzrasta treba da bude oko 32° Celzijusa.

  1. Rađaju se slepi i gluvi

Mačići se rađaju sa zatvorenim očima i ušnim kanalima. Oči se otvaraju posle 7 – 14 dana od rođenja, a počinju da čuju između 10. i 14. dana. I još nešto – svi mačići imaju plave oči.

PROČITAJTE I: 

TROVANJA MAČAKA sredstvima protiv buva i krpelja!

  1. Moraju da jedu svaka 2 do 3 sata

Otprilike kao i naše bebe. Problem je kada ih ima više od 6 – 7 i iz nekog razloga treba da se hrane ručno. Ako ih hranite na bočicu, držite ih okrenute na stomaku, a ne na leđima kako ne bi došlo do aspiracije mleka u disajne puteve. Mačići koji ne dobijaju dovoljno hrane  mogu da pate od niskog nivoa šećera u krvi što može biti opasno po život.

  1. Ne mogu samostalno da koriste toalet

Mačići se moraju stimulisati da mokre i defeciraju. To ne rade samostalno. U prirodnom okruženju, mačići međusobno ližu zadnji kraj ili im to radi majka. Ukoliko ste prisiljeni da samostalno odgajate siročiće, koristite navlaženu vatu kako bi im stimulisali fiziološke radnje.

rodjenim macicima petface

  1. Zubi počinju da im rastu sa 3 nedelje starosti

Ovi mlečni zubi počinju da se menjaju stalnim zubima u uzrastu od oko 14. nedelja. Sa napunjenih 6 meseci mačići imaju sve stalne zube.

  1. Počinju da se igraju sa 4 nedelje

Mačići počinju da stoje na svojim nogama sa oko 10 dana a stabilno koračaju posle 20-tak dana. Oko 4. nedelje života počinju da se ludo igraju i to je ono čemu niko ne može odoleti. Od četvrte do sedme nedelje počinju da uče odgovarajuće ponašanje. Ukoliko se previše grubo igraju sa braćom i srećom, dobijaju povratnu informaciju od njih i koriguju svoje ponašanje.

  1. Osetljivi su na ujede buva

Veliki broj buva koje se hrane njihovom krvlju mogu da izazovu anemiju i da im ugroze zdravlje i život. Pošto većina preparata protiv buva nije namenjena za mačiće mlađe od 8 nedelja treba voditi računa da ne dođe do masovne infestacije u leglu.

rodjenim macicima petface

  1. Mame mačke ih odbijaju sa 2 meseca starosti

Mame mačke su krajnje pažljive i brižne prema potomstvu. Prilično su nežne i prilikom odbijanja od sisanja i odvajanja. Neko bi rekao da „uljudno predlažu mačićima da krenu dalje svojim putem“. Međutim, važno je da ta prva dva meseca provedu zajedno jer je to period kada mačići nauče brojne veštine koje će im biti potrebne u daljem životu.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPONOVO NASILJE U ZAJEČARU: Pronađen pretučen pas, nedužan i tužan!
Sledeći tekstNAJTUŽNIJA PRIČA O KERUŠI: Ćuti, Žule, bićeš i ti srećna ponovo!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime