Naslovna VESTI PSI Novo istraživanje: Psi svoje vlasnike vide kao roditelje!

Novo istraživanje: Psi svoje vlasnike vide kao roditelje!

0

Da su oni naši članovi porodice – oduvek smo znali. Ali, da nas doživaljaju kao roditelje – e to nas je, moramo priznati, iznenadilo!

Naime, kada stoje ispred nekog izazova bilo koje vrste, psi traže podršku svojih vlasnika – baš kao i deca u istoj situaciji od roditelja!

Nauka potvrdila: Psi ZAISTA mogu biti ljubomorni!

Istraživači “Clever dog lab” laboratorije pri Univerzitetu veterinarske medicine u Beču bili su zainteresovani da otkriju kakav to odnos zapravo odrasli psi imaju prema svojim vlasnicima! Kako bi to saznali, poslužili su se jednom ljudskom tehnikom – efektom „sigurne baze“, odnosno „sigurnosne mreže“. Ovom tehnikom služe se deca koja u roditeljima vide sigurnu bazu kad su u interakciji sa drugim ljudima i okolinom. Naime, mališanima roditelji pružaju sigurnost kad se suočavaju s novim životnim situacijama. Svi znamo da se mališani drže za svoje roditelje ili ih neprekidno traže pogledom kad je u blizini neko novo lice ili kad se nađu u nekoj do tada nepoznatoj situaciji.

Omiljeno mesto za spavanje vašeg mačeta je – VAŠ KREVET!

roditelje petface

Kako bi proverili da li i psi funkcionišu na sličan način, istraživači su za pse osmislili nekoliko eksperimenata. U svakoj situaciji psi su imali zadatak da „savladaju“ po neku interaktivnu igračku ili situaciju i da za uspešno završen zadatak dobiju poslasticu, s tom razlikom da su nekad vlasnici bili uz njih, nekad su samo nemo stajali u prostoriji, dok su u drugim situacijama bili izvan prostorije u kojoj je pas.

Rezultati su pokazali da su psi pokazivali malo interesovanja za hranu kad vlasnik nije bio s njima, od onih situacija kad je bio prisutan. Zanimljivo je da su bili radi da se pomuče za nagradu čak i kad je vlasnik bio okrenut leđima i nezainteresovan.

Zaključak je da psi samo žele da smo im u blizini.

Ove situacije su isprobali i u scenarijima gde su umesto vlasnika u prostoriji bili stranci, kako bi proverili da li im je važno prisustvo bilo koje osobe, i gotovo svi psi bili su jednako nezainteresovani – uvek žele svog vlasnika.

Istraživači su testirali pse i tako što su ih dovodili u prostoriju u kojoj su se nalazili odevni predmeti njihovih vlasnika ili potpunih stranaca, i u 100 odsto slučajeva psi koji su nanjušili svog vlasnika ležali su na ili u blizini njihovih stvari.

Zaključak studije kaže da baš kao i mališani, i psi u nama vide „roditelja“ koji je oličenje sigurnosti i ohrabrenja kad se suočavaju sa novim i nepoznatim životnim situacijama.

Zapamtite ovo sledeći put kada pogledate u svog psa, tačnije u svog člana porodice 🙂

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPorodica Đikić ima neobične ljubimce – vukove Vuku i Vuleta!
Sledeći tekstNemačka doga nosi ćebence gde god da krene

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime