Naslovna VESTI PSI ŠKOLA ZA PRIMER: Napušteni štenci u školskom dvorištu. Đaci i nastavnici poručuju:...

ŠKOLA ZA PRIMER: Napušteni štenci u školskom dvorištu. Đaci i nastavnici poručuju: “Brinućemo se o njima, jer u našoj školi i to se uči.“

0
Deca brinu o štencima u školskom dvorištu

U moru ružnih i potresnih priča o napuštanju, mučenju i ubijanju životinja ovakve priče često prođu nezapaženo. Predivna priča o učenju kroz sopstveni primer humanosti, empatiji i brizi za svako živo biće nas je oduševila. Nadamo se da ćete je podeliti sa svima koji u ovakvim primerima vide nadu i budućnost naše dece.

Deca brinu o štencima u školskom dvorištu

Osnovna škola „Nikola Tesla“ u Pribojskoj Banji nije škola kao svaka druga. U njoj se pored znanja stiče ljubav prema životinjama i prirodi, razvija osećanje brige za nemoćne i stvaraju ljudi koji imaju empatiju prema svima koji nemaju sreće u životu.

Pročitajte i ovo: ONA MU JE DALA SNAGU: Veterinar posvetio maraton svom preminulom ljubimcu čiju je sliku sve vreme nosio u džepu

Dokaz za to je i njihov postupak prema tri šteneta koje je neki neodgovorni sugrađanin ostavio kraj kontejnera za smeće u školskom dvorištu. Štenci, kao i svi drugi štenci su se razmileli po dvorištu, a deca, kao i sve nevine duše su ih prihvatili. Mazili su ih, hranili i igrali se sa njima. Rukovodstvo škole je znalo da šetkanje štenaca po dvorištu nije rešenje. Ali, znali su da nije rešenje ni da pse jednostavno izbace na ulicu.

Deca brinu o štencima u školskom dvorištu

Pročitajte i ovo: SAD SE LAKŠE DIŠE: Rendžeri oslobodili losa automobilske gume koja mu je dve godine visila oko vrata!

Školski psiholog Saša Bjelić je predložio da se psi ostave u dvorištu, a da brigu o štencima preuzmu učenici. Priča je jednostavna: obrazovni program podrazumeva i razvijanje osećanje brige i empatije, a nema boljeg načina učenja od praktičnog upoznavanja i sprovođenja gradiva! Direktor se složio, najveći broj nastavnog osoblja takođe i – eto rešenja.

Deca brinu o štencima u školskom dvorištu

Ostala su neka tehnička pitanja da se reše. Štenci ne mogu biti na otvorenom. Ali gde ima volje i ljubavi, problemi se brzo rešavaju. Grupa radnika koja je radila na popravkama u školi se ponudila da napravi kućicu za štence. Tako su oni dobili i svoj prvi, mali, pravi dom.

Deca brinu o štencima u školskom dvorištu

Kućica je postavljena pored ulaza u školu, na suvom i zaštićenom mestu. Dobijaju pažnju, ljubav i brigu koja im je neophodna. Deca su dobila novu obavezu i novi oblik učenja o tome kako se treba odnositi prema okolini i drugim živim bićima. Ima li boljeg rešenja za sve da ova deca budu dobri i čestiti ljudi?

Izvor:  Facebook OŠ „Nikola Tesla“ Pribojska Banja

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSAD SE LAKŠE DIŠE: Rendžeri oslobodili losa automobilske gume koja mu je dve godine visila oko vrata!
Sledeći tekstBEZUMLJE U NOVOM SADU: Uznemirujući snimak zločina.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime