Naslovna VESTI Šta raditi sa PASOŠEM kućnog ljubimca nakon njegove smrti?

Šta raditi sa PASOŠEM kućnog ljubimca nakon njegove smrti?

0
pasosem petface

Smrt ljubimca je svakako težak udarac za svakog vlasnika. Nakon prvobitnog šoka vi, kao odgovoran vlasnik, kojem je ljubimac bio član porodice, želite da ga dostojanstveno sahranite i priredite pristojan odlazak.

Pre svega želite da bezbedno uklonite leš svog ljubimca, kako ne biste naneli štetu ljudima iz svog okruženja, ali i samom okruženju.

Još jedno pitanje koje muči vlasnike: SAZNAJTE šta je sve OTROVNO za vašeg ljubimca?

Pravilnikom kojim se uređuju sporedni proizvodi životinjskog porekla propisano je da se leševi kućnih ljubimaca, konja, leševi izgubljenih i napuštenih kućnih ljubimaca zakopavaju i spaljuju na stočnom groblju ili jami grobnici, kao i na licu mesta, uz primenu mera koje obezbeđuju kontrolu rizika po javno zdravlje zdravlje životinja.

Kada vam ugine ljubimac, najbolje je da se obratite ustanovi koja u tom gradu obavlja delatnosti uklanjanja leševa kućnih ljubimaca. Ukoliko živite u srpskoj prestonici te poslove obavlja Veterina Beograd.

pasosem petface

-U slučaju  uginuća kućnih ljubimaca vlasnici bi trebalo da kontaktiraju naše preduzeće, kako bi preuzeli njihovog uginulog kućnog ljubimca ili u slučajevima uginuća Veterinarsku inspekciju (Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede) ili najbližu Veterinarsku stanicu. Samoinicijativno sahranjivanje uginulih ljubimaca može ugroziti javno zdravlje ljudi i životinja, jer se širenjem otpada putem podzemnih voda mogu izazvati zaraze. Zakopavanje leševa na taj način u suprotnosti je sa higijenskim, veterinarskim i sanitarnim pravilima, navodi Maja Jagodić PR Veterine Beograd.

Šta raditi sa papirima vašeg ljubimca?

Pravilnikom o načinu obeležavanja i registracije pasa i mačaka (koji je na snazi od 2012. godine, a nalazi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede) se propisuje obavezno obeležavanje i registracija pasa i mačaka u Pasoš za kućne ljubimce i  postupak za unošenje podataka u Centralnu bazu podataka o obeležavanju životinja.

Članom 2. navedenog pravilnika propisuje se da vlasnici, odnosno držaoci pasa i mačaka obeležavaju i registruju pse i mačke u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo. Obeležavanju podležu svi novorođeni psi i mačke koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti, odnosno pre napuštanja legla. Pored pasa i mačaka iz stava 1. ovog člana obeležavanju podležu i uvezeni psi i mačke koji nisu trajno obeleženi, a obeležavanje se vrši 15 dana od dana ulaska u Republiku Srbiju. Psi i mačke u pratnji vlasnika, odnosno držaoca, koji su u tranzitu, kao i oni koji privremeno borave u Republici Srbiji, moraju da budu obeleženi mikročipom i da poseduju Pasoš.

Sistem obeležavanja i registracije pasa i mačaka, u skladu sa zakonom koji uređuje veterinarsvo sastoji se od obeleženih pasa i mačaka, Pasoša i Centralne baze.

Ako se ovo desi: Šta raditi ukoliko automobil UDARI PSA?

Centralnu bazu u elektronskoj formi vodi Ministarstvo zaduženo za poslove veterinarstva, a obeležavanje mikročipom obavlja olašćeni obeleživač. Podatke o obeleženim psima i mačkama iz člana 5. stav 3. ovog pravilnika u Centralnu bazu unosi ovlašćeni obeleživač.

Pasoš prati svako kretanje psa ili mačke od rođenja do uginuća.

U slučaju uginuća vlasnik, odnosno držalac u roku od sedam dana prijavljuje uginuće psa ili mačke i Pasoš vraća ovlašćenom obeleživaču radi odjave iz Centrale baze i poništenja Pasoša, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

pasosem petface

Kao odgovoran vlasnik, kakav ste i bili tokom čitavog života vašeg ljubimca, vodili ga na preglede, redovno ga čistili od unutrašnjih i spoljašnjih parazita, starali se o njegovoj sigurnosti, pobrinuli se da ode sa ovog sveta na najdostojanstveniji način, potrudite se da i ova stavka bude ispunjena i prijavite smrt svog ljubimca.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstNADLEŽNI REAGUJTE: Osvanuo snimak na kome čovek iz okoline Kraljeva štapom udara vlasničkog psa!
Sledeći tekstZašto moj pas SMRDI!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime