Naslovna VESTI NOVI SAD: Tužni krici labuda Ise, koji je ostao bez cele porodice,...

NOVI SAD: Tužni krici labuda Ise, koji je ostao bez cele porodice, odzvanjaju parkom!

1
Tužni krici labuda Ise petface

Ukoliko ste danas kojim slučajem imali prilike da prođete Dunavskim parkom, sve što ste mogli da čujete su Tužni krici labuda Ise! Naime, kako je u toku dana preneo portal 021, najpoznatija porodica novosadskih labudova ostala je bez maltene svih članova.

15 godina u jezercetu Dunavkog parka živeli su Isa i Bisa – „bračni par“ labudova. DO sinoć, kada su ih napušteni psi rastrgli za tili čas. Bisu i njihova dva mladunčeta!

Pročitajte još:
NOVI SAD: Labudićima odsečena krila! (FOTO)

Naime, kako je za portal 021.rs rekao jedan od čuvara u parku, koji je bio dežuran, sve se dogodilo noćas oko tri časa.

Tužni krici labuda Ise petface
Srećna porodica nekada!

– Nešto pre tri sata, pošto sam oterao tri pijana mladića koja su sedela na ivici jezera, čuo sam buku i ugledao 5-6 pasa lutalica kako nasrću na labudove. Jedan je već ležao na zemlji mrtav. Uzeo sam štap i pokušao da sprečim dalje napade. Nakon što su se psi razbežali, zatekao sam odraslog labuda krvavog na zemlji, a ubrzo sam pronašao i drugog labudića. Nakon toga sam pozvao policiju i upravu, izjavio je on.

Koliko je smrt ovih nedužnih bića potresla ljubitelje životinja, govori i podatak da se Novosađani celog dana okupljaju i sa tugovanjem posmatraju jedinog preostalog člana porodice – Isu. Međutim, sve što mogu da vide i čuju su Tužni krici labuda Ise koji poput čoveka pati za nastradalima. Stručnjaci su i obasnili da ovo predstavlja upravo tugovanje zbog ogromnog gubitka.

Ornitolog i član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Draženko Rajković, za 021.rs kaže da možemo očekivati da će Isa biti uznemiren i patiće kao i ljudska vrsta nakon gubitka članova porodice. Biće nepoverljiv prema ljudima, a trebaće neko vreme da se to poverenje vrati.

Tužni krici labuda Ise petface
Isa, sam.

– Isu sada treba što više ostaviti na miru i izolovati od velikog broja ljudi, kako bi se što pre oporavio od ovoga. U suštini, jednom oformljeni par labudova ostaje zajedno do kraja života, ali kao i kod ljudi, posle gubitka, dešava se da jedan od partnera koji je ostao živ uspe da prežali uginulog para i taj lanac u prirodnom procesu mora da se prevaziđe, jer vrsta mora da preživi. Najveći broj labudova samaca uspeju da nađu partnera, ali za to treba vremena, kaže Rajković.

Pročitajte još:
NOVI SAD: „Ovo je bezimeni, pas koga niko ne želi i kog su pokušali da obese“!

Uzgajivač labudova iz Sremske Kamenice, Radovan Kokar, koji je Isu i Bisu pre 15 godina poklonio Novom Sadu za 021.rs kaže da se ovaj par labudova nikada za života nije razdvajao, te da će preostali labud verovatno imati velikih problema da se prilagodi na novonastalu situaciju.

– Ja sam još pre par godina govorio da park treba da se ogradi. Vlasti stalno istogovore, da su svesni toga ali da nema novca jer je to velika investicija. Možda sada kada se ovo desilo neko nešto uradi po tom pitanju, kaže on.

Povodom ovog slučaja oglasila se i organizacija Link plus, koja kaže:

– Neophodno je da se obezbedi fizička zaštita dela parka u kojem borave labudovi, i čuvar, da bi životinje bile zaštićene od napada drugih životinja i od napada ljudi. Uzimajući u obzir da postoji mogućnost da su labudovi u Novom Sadu stradali u napadu napuštenih pasa, ali i da se radi o vlasničkim psima koji su bili pušteni da se kreću bez nadzora, kao i da postoji osnovana sumnja da su labudićima prethodno naudili ljudi, neophodno je da se utvrde sve činjenice pre nego što se preduzmu bilo kakve mere. Zbog toga se organizacija Link plus obratila i gradonačelniku Novog Sada sa zahtevom da hitno razmotri mere zaštite labudova u parku, u saradnji sa stručnjacima za ponašanje životinja i stručnjacima za bezbednost.

Izvor, Foto: 021.rs

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstJEDAN ŠER MNOGO ZNAČI: Pomozimo da se pas Bak pronađe i vrati kući!
Sledeći tekstPET PARTY: Žurka u znaku poklona

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime