Naslovna PETOPEDIJA PSI Kako da UPROPASTITE ZUBE svom psu?

Kako da UPROPASTITE ZUBE svom psu?

0
upropastite zube petface

S obzirom na strukturu samih zuba, navike ljubimca i lošu informisanost vlasnika odgovor na ovo pitanje je prilično jednostavan. Mogli bi reći – ništa lakše! Iako su pseći zubi veoma moćni i snažni, oni su istovremeno i prilično krhki, podložni frakturama i uticaju mnogobrojnih faktora koji utiču na njihovo zdravlje. Jedan od tih faktora su i sami vlasnici ljubimaca koji zbog neznanja često predstavljaju pravu opasnost po zube svog psa. Evo nekoliko stvari kojima ćete veoma uspešno upropastiti zube svog psa.

Slatkiši

Neki vlasnici prosto ne mogu da odole da ne podele dezert posle ručka sa svojim ljubimcem. Sladoled, razni slatki kolači, torte, čokoladne bananice… vlasnici kažu da ne mogu da izdrže tužne poglede i oblizivanje koje im pokazuju psi dok oni užvaju u svojim poslasticama. I naravno, pokleknu i daju im ono što njima u suštini uopšte nije potrebno kada se govori o ishrani a može da bude štetno po zdravlje. Pre svega mislimo na telesnu težinu ali ne zaboravimo zube. Iako psi imaju mnogo manje ravnih zuba gde se mogu nakupiti bakterije i drugačiji pH u ustima i kod njih je moguće razvoj bakterija i kvarova usled prekomernog unosa šećera, posebno na zubima u zadnjem delu usta. Posledice su jasne: oštećenja zuba, bol i na kraju stomatološko lečenje, a u krajnjem i vađenje. Savet: budite tvrda srca, kolač pojedite sami, svom ljubimcu obezbedite zdravu poslasticu koja je namenjena upravo njemu i svi ćete biti srećni i zadovoljni.

PROČITAJTE I:

KADA NE MOŽETE DA ODOLITE: Voće i povrće koje MOŽETE davati psima!

Led

Može vam se činiti da su kockice leda odlična poslastica za psa posebno u vrelim letnjim danima. Međutim – grešite! Ovi tvrdi komadići leda mogu načiniti veliku štetu. Iako psi imaju snažnu vilicu znajte da je potreban veliki pritisak kako bi se slomila kockica leda. Nije nimalo retko da prilikom ovakvog žvakanja dođe do pucanja zuba. Zaboravite hidrataciju kockama leda, dajte psu posudu sa svežom vodom i sprečićete mnoge probleme uključujući i one sa zubima.

Kosti, komadi drveta, kamenje…

Psi imaju urođenu sklonost da vežbaju svoje čeljusti žvakanjem. Primetili ste da žvaću gotovo sve što im se učini zanimljivim i dostupnim. Od stepena tvrdoće predmeta koji žvaću zavisi i stepen oštećenja zuba. Oni često ne mogu da procene koliko je nešto štetno po njihovo zdravlje pa tu na scenu stupaju vlanici. Suviše mala i tvrda kost može da dovede do toga da pas pokuša da je pregrize, a to može da dovede do pucanja zuba. Slično je i sa komadima drveta. Doduše, kamenje neće pokušavati da pregrizu ali zbog tvrdoće i strukture može doći do oštećena zubne gleđi pa eto nove neprilike. Dakle, ako želite da mu obezbedite nešto „zdravo“ za žvakanje i glodanje, nabavite gumenene igračke odgovarajuće tvrdoće.

Kako proveriti da li je igračka odgovarajuća?

Ako želite da proverite koja je igračka ili predmet odgovarajući za žvakanje primenite „test kolena“. Vrlo je jednostvan. Uzmite predmet ili igračku i njome udarite sebe u koleno. Da, da dobro ste pročitali – udarite sebe po kolenu! Ukoliko osetite bol nemojte igračku davati psu! Jednostavno, ako nije dobro za vas – nije dobro ni za vašeg ljubimca.

Igračke od tvrde plastike

Igračke namenjene psima od tvrde plastike čak i kada su u obliku kosti takođe mogu da dovedu do oštećenja zuba. Uglavnom se prodaju uz preporuku da stimulišu žvakanje i čišćenje zuba od mekih naslaga. Međutim, budite oprezni. Mnoge od ovih igračaka ne prolaze „test kolena“ pa ih ne preporučujemo, osim ukoliko niste zaista uporni u nastojanju da upropastite zube svom psu.

Teniske loptice

Omiljena igračka većine pasa koji vole da se druže sa vlasnicima tako što im oni bacaju ovu lopticu a oni trče za njom i vraćaju je. OK za aktivno druženje i dobru fizičku kondiciju ali pazite! Utvrđeno je da hronično žvakanje teniskih loptica dovodi do oštećenja krunice zuba, izlaganja nerava, bola i infekcije. Dakle, bacajte lopticu, družite se ali ne dozvoljavajte konstantno žvakanje ove igračke.

Održavanje higijene usta i zuba

Bolje bi bilo reći – neodržavanje. Ovo je najbolji način da upropastite zube svom psu. Ukoliko se zubi ne čiste redovno od mekih naslaga (plaka) one se vremenom pretvaraju u mineralizovane naslage (kamenac). Kamenac potiskuje desni, dolazi do razvoja paradontalnih oboljenja koja mogu da dovedu i do gubitka zuba. Na raspolaganju su vam razni načini čišćenja zuba, od četkica i specijalizovnih pasta, preko odgovarajuće hrane do raznih tečnosti i losiona, pa izvolite.

upropastite zube petface

Verujemo da mašta vlasnika prevazilazi sva očekivanja kada se radi o pokušajima da upropaste zube svog psa i da nismo uspeli da navedemo sve primere ovakve prakse. Ukoliko ste ipak rešili da odustanete od ove namere, posavetujte se sa veterinarom kako da zube svog psa ipak održavate zdravim i snažnim. Vama su vaši zubi potrebni i brinete o njima, zašto mislite da to ne treba da bude i u slučaju vašeg ljubimca?

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŠOK ODLUKA AUSTRALIJE: Planira se ubistvo 2 miliona mačaka, građanima deset dolara po ubijenoj mački!
Sledeći tekstTUŽNE OČI ZAPALILE INTERNET: Vlasnik vezao psa za banderu, on ga čekao pognute glave! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime