Naslovna PETOPEDIJA PSI Šta raditi kada DRUGI PAS NAPADNE VAŠEG PSA?

Šta raditi kada DRUGI PAS NAPADNE VAŠEG PSA?

0
drugi pas napadne petface

Šetnja psa je uobičajena aktivnost u kojoj podjedanko uživaju i ljubimac i vlasnik. Tako bi bar trebalo da bude, ukoliko se radi o socijalizovanom psu koji je obučen da posluša osnovne komande svog vlasnika. Podrazumeva se da je pas na odgvarajućem povodniku. Nešto zabavnija aktivnost u šetnji je omogućena u posebno ograđenim parkovima za pse gde je moguće ljubimce pustiti sa povodnika i dozvoliti mu trčanje i igru sa ostalim psima koji se tu nalaze. Ponekad, nažalost dolazi do napada nekog psa na drugog. Ukoliko imate dva psa u kući znate kako da ih razdvojite ukoliko dođe do nekog sukoba, ali napad na ulici ili parku je nešto sasvim drugo.

Nije lako razlučiti zašto neki pas iznenada napadne vašeg psa. Jezik tela može biti krajnje suptilan i osobe koje drže svog psa na povodniku mogu lako da propuste i ne primete signale oba psa. Kako god bilo, šta god da je izazvalo sukob uopšte nije bitno u situacijji u kojoj treba da se umešate i prekinete borbu. Naravno, najbolje je izbegavati ovakve situacije, ali kada do njih dođe vaše uplitanje u sukob može biti opasno i po ljude i po pse.

PROČITAJTE I:

SAVETI ZA ODRŽAVANJE DOMA ukoliko živite sa STARIJIM PSOM!

Neki od ovih saveta koje ćemo vam dati deluju prilično drastični i radikalni ali shvatimo da sukobi pasa i povrede koje nanose jedni drugima mogu biti veoma opasne, a da su vlasnici u tim situacijama vrlo često kolateralna šteta. Zbog toga, nije loše razmišljati i pripremiti se unapred pogotovu ukoliko znamo da u okolini po kojoj šetamo svoje ljubimce ima uličnih pasa ili vlasničkih koji nisu preterano druželjubivi ili su agresivni.

drugi pas napadne petface

Neki stručnjaci preporučuju da tokom šetnje nosite neki jači drveni štap – zlu ne trebalo. Upotrebite ga na psu koji je napao vašeg psa. Meni lično, ovo rešenje nije prihvatljivo. Moj zadatak u takvim situacijama jeste da zaštitim svog psa ali nikako mi nije cilj da povredim drugog. Isto tako, mnogi psi će štap koji nosimo protumačiti kao pretnju, pa će njihova agresivnost biti pojačana. Eventualno, štap vam može poslužiti kako bi razdvojili već sukobljene pse kako ne bi gurali ruke među njihove zube, ali i to je prilično problematično.

Drugi stručnjaci preporučuju da ukoliko nepoznati pas napadne vašeg psa koji je na povodniku, jednostavno pustite povodnik. I ovo je prilično problematičan savet jer postoje dva scenarija u tom slučaju i ni jedan nije baš obećavajući. Jedan je da se vaš upusti u borbu što može da dovede do ozbiljnih povreda, a drugi je da uplašen počne da beži. Gde će pobeći, to je već drugo pitanje. To može biti i ulica puna vozila u kretanju ili neki drugi opasan prostor. Dakle, čini se da nema baš idealnog rešenja za ovakve situacije i da morate malo više da se potrudite u razmišljanjima.

Pas vas smatra vođom čopora

Vaš pas vas smatra vođom čopora kojem pripada. To znači da, između ostalog, očekuje i da ga zaštitite od opasnosti. Realno, to i jeste vaša odgovornost. Kao vođa, vi treba da budete stalno na oprezu i spremni za najrazličitije situacije tokom šetnje. Što bi se reklo: nema opuštanja.

Ukoliko se nalazite u okruženju u kojem ima uličnih pasa, ili pasa koji su nešto agresivniji (vlasnici rado razmenjuju takvu vrstu informacija) ili se nalazite na potpuno nepoznatom području možete nositi dodatnu opremu. Ponesite manji ranac u kome ćete nositi veći peškir ili ćebe. U slučaju napada koristite ga tako što ga postavite između svog psa i napadača. Takođe, možete ga obmotati oko ruke kako bi se zaštitili od ujeda. Nosite sa sobom biber sprej, ali budite oprezni sa njegovom upotrebom. Prskajte sprej napadaču direktno u oči i njušku i pazite da ga previše ne rasprskavate kako ga ne bi i vi udahnuli. Ne ustručavajte se da biber sprej upotrebite i na svom psu kako bi prekinuli borbu. Nešto što nije toliko agresivno sredstvo samoodbrane je sirena na komprimovani vazduh. Zvuk koji proizvodi uplašiće napadača i on će se povući pre nego što dođe do sukoba. Snažan izvor svetla iz baterijske lampe koji se uperi direktno u oči takođe može biti efikasno sredstvo u odvraćanju od napada.

Najbolja odbrana protiv napada drugog psa je da sprečite da se napad uopšte i dogodi. Posmatrajte psa koji vam dolazi u susret. Pokušajte da pročitate njegov govor tela. Gledajte u njegove oči i utvrdite da li su usredsređene na vašeg psa. Ukoliko su uši polegnute uz glavu, krzno na vrtu i zadnjem delu leđa nakostrešeno i ima generalno ukočen stav budite oprezni. Ukoliko krene u pravcu vašeg psa, stanite ispred svog ljubimca i glasom mu naredite da se zaustavi. Možete koristiti reči „ne“, „stani“ ili „beži“. Ukoliko uspete tako da ga naterate da se povuče, polako se odmaknite ali mu ne okrećite leđa. Veoma je važno da svog psa držite što mirnijim jer njegova nervoza, strah ili borbenost može isprovocirati nastavak napada.

drugi pas napadne petface

Razumevanje ponašanja pasa je možda najbolje oružje u situacijama kada drugi pas napadne vašeg. Pročitajte naš tekst o tome kako da bolje razumete borbe pasa, ZAŠTO SE PSI TUKU. Nažalost, za ovakve situacije nema jednostavnog i univerzalnog rešenja. Morate biti smireni ali i uvek oprezni. Sami razmislite o tome kako ćete se vi sami i vaš pas ponašati u takvoj situaciji. Na osnovu toga se i pripremite.

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstŽRTVA ZLOSTAVLJANJA: Učinili su joj abortus “na crno” i nasilno izvadili čip iz vrata!
Sledeći tekstZAŠTO SE PSI TUKU: Svaka tuča između pasa je OPASNA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime