Naslovna VESTI PSI VEĆE KAZNE ZA NEODGOVORNE VLASNIKE u Novom Sadu, SPANS kaže “čist populizam”!

VEĆE KAZNE ZA NEODGOVORNE VLASNIKE u Novom Sadu, SPANS kaže “čist populizam”!

0
takse na opasne pse petface

Novčane kazne za najveći broj komunalnih prekršaja, nakon sednice Skupštine grada zakazane za utorak, trebalo bi da budu povećane do zakonskog maksimuma, kako za građane, tako i za nadležna javna i komunalna preduzeća, pravna lica i preduzetnike.

Predložene izmene gradskih odluka, između ostalog, predviđaju kazne od 25.000 dinara za građane koji vode pse i mačke bez povocane čiste izmet s javnih površina, ne nose pasoš za ljubimce, te nemaju kod sebe kese za izmet ili uvode životinje u javni prevoz bez odgovarajućih transportera. U slučaju da hrane ili poje životinje na javnim česmama, bunarima i javnim površinama, građani će plaćati kaznu od 8.000 dinara, kao i do sada, piše novosadski “Dnevnik”, a prenosi Moj Novi Sad.

PROČITAJTE I:

ZAŠTO SE PSI TUKU: Svaka tuča između pasa je OPASNA!

U ponedeljak se na svom Fejsbuk profilu oglasilo i Udruženje SPANS koje navodi da i ove, 2019. godine, grad ignoriše zainteresovane organizacije civinog društva iako je Vlada Republike Srbijejoš pre pet godina donela zaključak kojim se preporučuje organima jedinice lokalne samoupraveda u postupku pripreme propisa obezbede njihovo učešće.

Odluka o držanju domaćih životinja je u startu loše napisana još dok je gradonačelnik Novog Sada bio Igor Pavličić. Novi Sad je još uvek “ponosni” vlasnik Odluke u kojoj poziva svoje građane da ne hrane napuštene životinje na ulicama grada tako što u članu 49 kaže da je zabranjeno hraniti životinje na površini javne namene. Grad čiji je program mera CNR program, a to znači da sterilisane životinje i vakcinisane žive na ulicama grada, zabranjuje hranjenje tih istih životinja. Osim što je ekstremno nehumano kosi se sa Zakonom o dobrobiti životinja koji je viši pravni akt. I sada umesto da se Odluka što pre unapredi, da se briše ovaj član, donose se neke kozmetičke, populističke izmene koje neće dovesti do poboljšanja situacije – navodi se u saopštenju ovog novosadskog Udruženja za zaštitu životinja.

otto petface
Pas rase Cane Sorso

Oni smatraju da je apsolutno neproduktivno povećanje kazni jer ih je za godinu dana Komunalna policija  izrekla samo šest i da je to samo privid da se radi na rešavanju problema.

Iz Spansa navode da je obaveza nošenja pasoša za pse apsolutno pogrešna i da ona “ne sprečava izbegavanje poštovanja propisa od strane vlasnika. Prvo, pasoš svojim kvalitetom uošte ne može da odgovori svakodnevnom nošenju, on ima sasvim drugačiju namenu. Drugo, lična karta pasa i mačaka su čipovi.”

PROČITAJTE I:

Šta raditi kada DRUGI PAS NAPADNE VAŠEG PSA?

Jedini ispravan i siguran način je da se komunalnim policajcima kupi nekoliko čitača čipova i da se tako kontroliše primena zakona. Uostalom Zakon to i propisuje – kategorični su u ovom Udruženju.

Zabranu izvođenja pasa na mestima gde se “okuplja veći broj građana” okategorisali su kao nerazumnjivu i pogodnu za široko tumačenje što nikako nije dobro, smatra Spans u svojoj objavi.

Kako se vama čini?

petface viber

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZAŠTO SE PSI TUKU: Svaka tuča između pasa je OPASNA!
Sledeći tekstDVE GODINE VEZANA U PODRUMU, ali njena reakcija nakon oslobađanja je FENOMENALNA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime