Naslovna VESTI PSI Verovanje: Kalcijum drži uši psa uspravno – tačno ili ne?

Verovanje: Kalcijum drži uši psa uspravno – tačno ili ne?

0
kalcijum i usi pasa petface

Mnogo je mitova i neistina u koje vlasnici kućnih ljubimaca “slepo” veruju. Svesno ili nesvesno prihvataju “rekla-kazala” činjenice i primenjuju ih na svoje ljubimce, ne razmišljajući o istinitosti I mogućim problemima koje ovakve greške mogu izazvati. Već smo vam pisali na temu Ukoliko šetate sa svojim psom, možda pravite ovu grešku!, a jedna od čestih je I dodavanje kalcijuma u ishrani pasa, koji će mu ispraviti uši.
ČINJENICA: Dodavanje kalcijuma u ishrani, nema nikakvog uticaja na razvoj i čvstoću hrskavice. Naprotiv, nekontrolisano dodavanje kalcijuma može dovesti do poremećaja odnosa kalcijuma i fosfora koji je regulisan vitaminom D i time izazvati probleme u razvoju kostiju. Kvalitetna i izbalansirana hrana za štenad sadrži minerale, vitamine i hranljive materije u onoj količini i odnosu koji su za njih idealni i po pravilu nema potrebe da joj se bilo šta drugo u tom smislu dodaje. Kod rasa sa uspravnim ušima, kao što je recimo nemački ovčar, pad ili slabljenje uha može biti primetno između četvrtog i šestog meseca kada ispadaju mlečni zubi.
Šta se dešava? Vlasnici, vođeni ovom predrasudom, žure da obogate hranu dodavanjem kalcijuma i vitamina nakon čega primećuju normalan povratak ušiju u prvobitno stanje. Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni režim ishrane utiče na poziciju i nošenje ušiju, tako da praksa dodavanja viška kalcijuma može samo da šteti štenetu, jer vodi do narušavanja balasa hranljivih sastojaka u obroku psa.

Dalju negu ušiju ljubimaca, takođe je vrlo bitno sprovoditi redovno I pravilno, jer smo vam neretko pisali o problemima koji mogu nastati konstantnim greškama.
Dakle, rešite se predrasuda I pomozite vašim ljubimcima da dožive duboku starost.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.