Naslovna VESTI PSI Verovanje: Kalcijum drži uši psa uspravno – tačno ili ne?

Verovanje: Kalcijum drži uši psa uspravno – tačno ili ne?

0
kalcijum i usi pasa petface

Mnogo je mitova i neistina u koje vlasnici kućnih ljubimaca “slepo” veruju. Svesno ili nesvesno prihvataju “rekla-kazala” činjenice i primenjuju ih na svoje ljubimce, ne razmišljajući o istinitosti I mogućim problemima koje ovakve greške mogu izazvati. Već smo vam pisali na temu Ukoliko šetate sa svojim psom, možda pravite ovu grešku!, a jedna od čestih je I dodavanje kalcijuma u ishrani pasa, koji će mu ispraviti uši.
ČINJENICA: Dodavanje kalcijuma u ishrani, nema nikakvog uticaja na razvoj i čvstoću hrskavice. Naprotiv, nekontrolisano dodavanje kalcijuma može dovesti do poremećaja odnosa kalcijuma i fosfora koji je regulisan vitaminom D i time izazvati probleme u razvoju kostiju. Kvalitetna i izbalansirana hrana za štenad sadrži minerale, vitamine i hranljive materije u onoj količini i odnosu koji su za njih idealni i po pravilu nema potrebe da joj se bilo šta drugo u tom smislu dodaje. Kod rasa sa uspravnim ušima, kao što je recimo nemački ovčar, pad ili slabljenje uha može biti primetno između četvrtog i šestog meseca kada ispadaju mlečni zubi.
Šta se dešava? Vlasnici, vođeni ovom predrasudom, žure da obogate hranu dodavanjem kalcijuma i vitamina nakon čega primećuju normalan povratak ušiju u prvobitno stanje. Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni režim ishrane utiče na poziciju i nošenje ušiju, tako da praksa dodavanja viška kalcijuma može samo da šteti štenetu, jer vodi do narušavanja balasa hranljivih sastojaka u obroku psa.

Dalju negu ušiju ljubimaca, takođe je vrlo bitno sprovoditi redovno I pravilno, jer smo vam neretko pisali o problemima koji mogu nastati konstantnim greškama.
Dakle, rešite se predrasuda I pomozite vašim ljubimcima da dožive duboku starost.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPODRŽIMO PRIJATELJE: Insektori tužili Udruženje „Prijatelji životinja“ zbog „duševnih boli“!
Sledeći tekstNa osnovu toga da li birate psa ili mačku, vi ste osoba sa OVIM osobinama!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime