Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET VRLO KORISNO: Temperatura je iznad 30 stepeni – sklanjajte ljubimce sa sunca!

VRLO KORISNO: Temperatura je iznad 30 stepeni – sklanjajte ljubimce sa sunca!

0
pas i toplotni udar petface

Mnogi od nas su jedva dočekali priliku da uživaju u suncu. Sigurno ste se dosad već naslušali upozorenja o tome koliko je sunčevo zračenje opasno. Da li to znači da upozorenja više nisu potrebna? Nažalost NE, jer se uprkos njima mnogi i dalje izlažu štetnim zracima sunca. “Zaštita od sunca je takva gnjavaža”, reći će mnogi. Možda, ali ipak je OBAVEZNA ako želite da ostanete zdravi!
Kako vi – tako i vaši četvoronožni prijatelji! Vlasnici kućnih ljubimaca moraju imati na umu da životinje, koje nemaju mogućnost da se znoje celom površinom tela, mogu podneti neuporedivno kraće vreme na suncu u odnosu na ljude. Zapamtite, psi su za razliku od ljudi na „zimski kaput” osuđeni tokom cele godine, a koliko god im je zimi krzno prednost, toliko im tokom leta smeta.
Možda zvuči neverovatno, ali i psi mogu da izgore na suncu, posebno ako imaju tanko krzno i osetljivu kožu. U izvesnoj meri, pas se može hladiti preko usta i jezika, ali granica do toplotnog udara je vrlo tanka. I ovo ne treba nikako shvatiti kao šalu, jer kada ljubimac doživi toplotni udar, vrlo lako može uginuti. Pre nego što dođe veterinar (kog ste naravno odmah alarmirali) ljubimca možete pokvasiti vodom i umotati u tanko i mokro ćebe.
Koliko će vas koštati ostavljanje ljubimaca “samo na kratko” u automobilu, na suncu? Koštaće vas toplotong udara! Verujte nam, temperatura u kolima i sa poluotvorenim prozorima, može dostići neverovatnih 10 stepeni više i to za samo nekoliko minuta. Poruka je jasna – NIKADA ne ostavljajte ljubimca u automobilu!
Po psa mogu biti opasne i redovne aktivnosti – trčanje, šetnje i slično, ukoliko je napolju i za vas pretoplo! Dakle, ili izlaske pomerite za kasno popodne ili jednostavno trčite bez svog drugara. Ako je ljubimac previše osetljiv, može dobiti i opekotine od hodanja po vrelom asfaltu!
Pas u toplim danima treba piti što više vode, a ne bi škodilo da ga I povremeno istuširate ili pak samo navlažite vodom. Ostavite ga da po najvećem suncu drema u rashlađenoj i tamnoj sobi, gde ćete mu ostaviti svežu vodu i male obroke hrane.
rp_natural-trainer-hrana-za-pse-petface-e1418135169808.png
Da rezimiramo…I ako do sada niste znali, sunce može jako štetiti vašem ljubimcu. Ako ste vi spremni da se na +40 stepeni sunčate, poštedite bar svog ljubimca!

Prethodni tekstPODRŽIMO IDEJU: Milan pokrenuo akciju „park za pse na Banovom Brdu“!
Sledeći tekstRazbio prozor od automobila, da bi spasio zaključanog psa – pa završio u pritvoru!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime