Naslovna VESTI PSI NOVI DOKAZI KAŽU: Psi delotvorno utiču na naše mentalno zdravlje!

NOVI DOKAZI KAŽU: Psi delotvorno utiču na naše mentalno zdravlje!

0
zdravlje petface

Na ukupno zdravlje, na socijalizaciju, na pozitivne promene u ponašanju – kućni ljubimci dokazano utiču i to svi već znamo. Najnovije istraživanje kaže da su oni neprikosnoveni i kad su u pitanju stanja poput depresije, šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Naime, konačna analiza 17 velikih istraživanja dokazala je da kućni ljubimci koriste ljudima sa psihičkim bolestima. Doktorka Helen Luis Bruks sa fakulteta u Liverpulu radila je dugo na ovoj tezi i dokazala da kućni ljubimci pomažu ljudima sa ozbiljnim bolestima poput depresije, šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Nauka potvrdila: Psi ZAISTA mogu biti ljubomorni!

Psi ljudima sa ovim bolestima pružaju dubok osećaj “ontološke sigurnosti”, odnosno osećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla.

ZDRAVSTVENA PREDNOST: Još jedan dokaz ZAŠTO bi vaše dete trebalo odrasti uz psa!

Osim pasa, u istraživanje su uključene i ostale vrste kućnih ljubimaca popust mačaka, ptičica, hrčaka i zlatnih ribica, a naučnici su dokazali da svi kućni ljubimci pružaju osećaj bezuslovne ljubavi i podrške i ublažavaju brige, usamljenost i tugu.

zdravlje petface

-Kućni ljubimci ne osuđuju, prihvataju i podržavaju bezuslovno, što bolesnici često ne dobijaju od porodice ili društva. Takođe, prisiljavaju bolesne da ostanu povezani sa spoljnim svetom i uključe se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte. Ljubimac im uz to pomaže da zadrže osećaj posebnosti, dostojanstva i egzistencijalnog smisla, rekla je Bruks.

Podsetimo i da ljudi koji imaju kućne ljubimce imaju niži krvni pritisak, manje stresa, bebama pomažud a razviju imuni sistem, zbog njih smo druželjubiviji, a podrška i uteha koju nam pružaju kada imamo loš dan je NEMERLJIVA!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.