Naslovna VESTI PSI NOVI DOKAZI KAŽU: Psi delotvorno utiču na naše mentalno zdravlje!

NOVI DOKAZI KAŽU: Psi delotvorno utiču na naše mentalno zdravlje!

0
zdravlje petface

Na ukupno zdravlje, na socijalizaciju, na pozitivne promene u ponašanju – kućni ljubimci dokazano utiču i to svi već znamo. Najnovije istraživanje kaže da su oni neprikosnoveni i kad su u pitanju stanja poput depresije, šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Naime, konačna analiza 17 velikih istraživanja dokazala je da kućni ljubimci koriste ljudima sa psihičkim bolestima. Doktorka Helen Luis Bruks sa fakulteta u Liverpulu radila je dugo na ovoj tezi i dokazala da kućni ljubimci pomažu ljudima sa ozbiljnim bolestima poput depresije, šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

Nauka potvrdila: Psi ZAISTA mogu biti ljubomorni!

Psi ljudima sa ovim bolestima pružaju dubok osećaj “ontološke sigurnosti”, odnosno osećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla.

ZDRAVSTVENA PREDNOST: Još jedan dokaz ZAŠTO bi vaše dete trebalo odrasti uz psa!

Osim pasa, u istraživanje su uključene i ostale vrste kućnih ljubimaca popust mačaka, ptičica, hrčaka i zlatnih ribica, a naučnici su dokazali da svi kućni ljubimci pružaju osećaj bezuslovne ljubavi i podrške i ublažavaju brige, usamljenost i tugu.

zdravlje petface

-Kućni ljubimci ne osuđuju, prihvataju i podržavaju bezuslovno, što bolesnici često ne dobijaju od porodice ili društva. Takođe, prisiljavaju bolesne da ostanu povezani sa spoljnim svetom i uključe se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte. Ljubimac im uz to pomaže da zadrže osećaj posebnosti, dostojanstva i egzistencijalnog smisla, rekla je Bruks.

Podsetimo i da ljudi koji imaju kućne ljubimce imaju niži krvni pritisak, manje stresa, bebama pomažud a razviju imuni sistem, zbog njih smo druželjubiviji, a podrška i uteha koju nam pružaju kada imamo loš dan je NEMERLJIVA!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstTomislav objavio sliku psa, na lancu, na -10 u snegu, a vlasnik obrazložio: „Pas je dobro zbrinut“!
Sledeći tekstSa Olimpijade u Pjongčangu nije došao sa medaljom, već sa PSOM kog je spasio!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime