Naslovna PETOPEDIJA PSI Zlatni retriver

Zlatni retriver

0
rase zlatni retriver petface

IME ZLATNI RETRIVER
PREZIME RETRIVER
NADIMAK GOLDI
VISINA mužjak i ženka: 56-61 cm / 51-56cm
TEŽINA mužjak i ženka: 29.31,5 kg /  25-27 kg
POREKLO UK/Škotska
BOJA Sve nijanse zlatne ili krem boje
ŽIVOTNI VEK Oko 10-12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV Izuzetno inteligentni, topli porodični psi, poslušni i privržen prijatelj čoveka i cele porodice

Iako postoje određene nesuglasice o poreklu ove rase, postoje dve priče o kojima svi pričaju. Prema jednoj, zlatni retriver potiče od starih pastirskih pasa sa kavkaza koji su bili deo ruskog cirkusa. Kada je cirkus 1885. godine stigao u Englesku, u grad Brajton, Ser Dadli Mejdžorbenk, oduševljen ovim psima sve ih je otkupio i ukrstio sa psom svetog Huberta. Međutim, prema drugoj priči, zlatni retriver nastao je ukrštanjem retrivera sa španijelima, a odgojen je na jednom škotskom plemićkom imanju. Bilo kako bilo, zlatni retriver jedan je od najpopularnijih ljubimaca na svetu, a u Americi se kaže da se prosečna američka porodica sastoji od bračnog para, dvoje dece i zlatnog retrivera.

Izgled
Kada je izgled ovog psa u pitanju, sam naziv govori mnogo o tome. Njegova dlaka je zlatne boje, ali često se mogu videti i svetliji primerci. Odiše snagom, čvrstom građom, a sigurnim stavom i hodom odaje utisak stabilnosti. Ima blag, pitom izgled, a iako mu je glava široka i njuška snažna, ostavja utisak umiljatosti i blagosti. Oči su tamne i razmaknute, sa tamnim ivicama kapaka. Uši su trouglastog oblika i padaju ravno uz glavu. Grudni koš je dubok, a noge mišićave, što mu omogućava odlično kretanje.

Karakter i nega
Zlatni retriver je savršena kombinacija sportskog psa i kućnog ljubimca u jednom. Zbog sposobnosti da lako uče i izuzetne privrženosti ljudima, ovi psi često se nađu u ulozi pomoćnika hendikepiranih osoba, a posbno su dobri kao vodiči slepih. Pored toga, on je i odličan lovački pas. Iako je izuzetno snažan i odaje utisak jakog, moćnog psa, on je jedna pitoma duša. Sa decom je posebno nežan i pravi je drugar, zbog čega je idealan izbor kućnog ljubimca za porodice sa decom. Izuzetno je aktivan pas, pun energije pa mu je potrebno omogućiti prostor i vreme da tu energiju i troši. Gradski život, kao i život u stanu nisu idealno rešenje za njega, ali pod uslovom da može dovoljno da se kreće on će prihvatiti ovakav život. Ima lepu dlaku i zahteva redovno četkanje, a ukoliko mu se pruži prava nega njegovo zlatno krzno koje je ponekad i gotovo potpuno bele boje, postaje zaštitni znak ovog psa.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstRuski hrt
Sledeći tekstKorat mačka

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime