Naslovna PETOPEDIJA PSI Zlatni retriver

Zlatni retriver

0
rase zlatni retriver petface

IME ZLATNI RETRIVER
PREZIME RETRIVER
NADIMAK GOLDI
VISINA mužjak i ženka: 56-61 cm / 51-56cm
TEŽINA mužjak i ženka: 29.31,5 kg /  25-27 kg
POREKLO UK/Škotska
BOJA Sve nijanse zlatne ili krem boje
ŽIVOTNI VEK Oko 10-12 godina ( uz odgovarajuću negu )
NARAV Izuzetno inteligentni, topli porodični psi, poslušni i privržen prijatelj čoveka i cele porodice

Iako postoje određene nesuglasice o poreklu ove rase, postoje dve priče o kojima svi pričaju. Prema jednoj, zlatni retriver potiče od starih pastirskih pasa sa kavkaza koji su bili deo ruskog cirkusa. Kada je cirkus 1885. godine stigao u Englesku, u grad Brajton, Ser Dadli Mejdžorbenk, oduševljen ovim psima sve ih je otkupio i ukrstio sa psom svetog Huberta. Međutim, prema drugoj priči, zlatni retriver nastao je ukrštanjem retrivera sa španijelima, a odgojen je na jednom škotskom plemićkom imanju. Bilo kako bilo, zlatni retriver jedan je od najpopularnijih ljubimaca na svetu, a u Americi se kaže da se prosečna američka porodica sastoji od bračnog para, dvoje dece i zlatnog retrivera.

Izgled
Kada je izgled ovog psa u pitanju, sam naziv govori mnogo o tome. Njegova dlaka je zlatne boje, ali često se mogu videti i svetliji primerci. Odiše snagom, čvrstom građom, a sigurnim stavom i hodom odaje utisak stabilnosti. Ima blag, pitom izgled, a iako mu je glava široka i njuška snažna, ostavja utisak umiljatosti i blagosti. Oči su tamne i razmaknute, sa tamnim ivicama kapaka. Uši su trouglastog oblika i padaju ravno uz glavu. Grudni koš je dubok, a noge mišićave, što mu omogućava odlično kretanje.

Karakter i nega
Zlatni retriver je savršena kombinacija sportskog psa i kućnog ljubimca u jednom. Zbog sposobnosti da lako uče i izuzetne privrženosti ljudima, ovi psi često se nađu u ulozi pomoćnika hendikepiranih osoba, a posbno su dobri kao vodiči slepih. Pored toga, on je i odličan lovački pas. Iako je izuzetno snažan i odaje utisak jakog, moćnog psa, on je jedna pitoma duša. Sa decom je posebno nežan i pravi je drugar, zbog čega je idealan izbor kućnog ljubimca za porodice sa decom. Izuzetno je aktivan pas, pun energije pa mu je potrebno omogućiti prostor i vreme da tu energiju i troši. Gradski život, kao i život u stanu nisu idealno rešenje za njega, ali pod uslovom da može dovoljno da se kreće on će prihvatiti ovakav život. Ima lepu dlaku i zahteva redovno četkanje, a ukoliko mu se pruži prava nega njegovo zlatno krzno koje je ponekad i gotovo potpuno bele boje, postaje zaštitni znak ovog psa.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.