Naslovna PETOPEDIJA PSI Bruceloza pasa

Bruceloza pasa

0
PODELI
bruceloza pasa petface

Bruceloza je bolest koja se javlja i kod ljudi i kod životinja. Izazivaju je različite vrste bakterija iz roda Brucella. Spada u zoonoze, odnosno bolesti koje se prenose sa životinja na čoveka. Izuzetno je opasna i ima tendenciju brzog širenje te su neretke pandemije bruceloze. Za brucelozu važi da je hronična bolest i može trajati mesecima i godinama. Brucelozu pasa izaziva bakterija brucella canis. Kod ženki izaziva pobačaje u periodu od 45. do 50. dana gravidnosti. Kuja može da ošteni mrtve i avitalne štence koji uginu nakon porođaja. Ako štenci prežive nakon porođaja, postaju inaparentni nosioci infekcije. Bolest se jos karakterise i orhitisom i epididimitisom kod mužijaka, upalom prostate, atrofijom testisa, skrotalnog dermatitisa, smanjenjem količine ejakulata, nezrelim spermatozoidima. Kod ljudi, oboljenje ima naziv Malteška groznica.

SIMPTOMI
Glavni simptomi ovog oboljenja su letargija, nedostatak libida i uvećani limfni čvorovi. Ova infekcija kod negravidnih pasa može proći potpuno neopaženo i bez kliničkih simptoma bolesti. U prvim danima  bolesti javlja se povišena temperatura, malaksalost, artritis i promene neurološke prirode.

petopedija-bruceloza-pasa-2DIJAGNOZA I LEČENJE
Dijagnistikovanje bruceloze vrši se laboratorijskim putem i serološkim testovima.
Psi sa brucelozom moraju biti u izolaciji kako bi se svakodnevno pratio napredak i njihovo stanje. Lečenje se sprovodi antibioticima i izuzetno je skupo i neizvesno jer je bakerija veoma otporna na veliki broj antibiotika. Ukoliko u domu živi više pasa i jednom je konstantovana bruceloza, odmah se treba obratiti veterinaru i sve pse staviti u karantin. Kao obavezna terapijska metoda sprovodi se kastracija mužjaka. Kod težih slučajeva, neophodno je obaviti eutanaziju.

PREVENTIVA
Pored brojnih pokušaja da se razvije odgovarajuća vakcina, naučnici ostaju praznih ruku. Jedina prevencija koja ostaje je izolacija zaraženih pasa i testiranje pasa u odgajivačnicama. Takođe. Ukoliko dođe do pobačaja kod skotnih kuja, prvi korak je testiranje na brucelozu, a prostor u kojem je boravila mora se dezinfikovati. Kada su mužjaci u pitanju, obavezna je kastracija jer se radi o polno prenosivoj bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.