Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET Ako čuvate ili nameravate da čuvate više maca u stanu – OVO...

Ako čuvate ili nameravate da čuvate više maca u stanu – OVO MORATE ZNATI!

0
macke-u-stanu-petface

Mnogima je prva asocijacija na činjenicu da neko čuva više od jedne mačke u stanu – „pravi mali rat“! Ali, ako stvari postavite na svoje mesto od samog početka, vaš dom može biti „pravi mali raj“ za mace!

Skoro pa potpuno je pogrešno mišljenje da mace radije žive same. Stručnjaci tvrde da mnoge mace, zapravo, i ne podnose samoću i da radije žive u društvu svojih „rođaka“ bez ikakve ljubomore ili zapostavljenosti. Ako ste primetili da vaša ljubimica pati zbog usamljenosti, možda bi idealno rešenje za nju bilo nabaviti joj prijatelja. Ipak, to pre svega podrazumeva vrlo ozbiljno razmatranje i preispitivanje – koliko ste zapravo spremni i u kolikoj ste mogućnosti da imate više maca u kući. Ne verujte u izreku „mačka se uvek snađe“, jer svrha držanja više mački u stanu onda neće postojati.
Ako ste ipak odlučeni da imate više maca u svom domu, onda krenite od prve stepenice – a to je faza prilagođavanja! Prvu macu volite i dalje istim intezitetom, da biste izbegli ljubomoru i agresivno reagovanje prema novoj ili novim macama! Novopridošle mace će se lakše navići na postojeću atmosferu u vašem domu i uhodaće se bez problema!
Borba za prestiž je uobičajena, zato ne brinte! Budite tolerantni i strpljivi. Neka nova maca sama upozna okolinu, onjuši svaki kutak stana, znatiželjno gleda u nepoznanice, a onda je upoznajte sa vašim starim članom, a njenim novim drugarom!
Mnogi stručnjaci smatraju da je kuhinja pravi kompromis kada su mačke u kući u pitanju! Po njihovom mišljenju macama je najlakše da se sprijatelje preko hrane. I tu NATURAL TRAINER HRANA nastupa kao pravi „drug pomirenja“! Ne brinite ako na početku njihovog zajedničkog obroka pokažu znake sumnjičavosti. Pažljivo će se međusobno posmatrati, pratiće pokrete tela jedna druge, ali ubrzo nakon obavljenog ručka, možete očekivati novo mačije prijateljstvo!

personal trainer hrana za macke petface
Stručnjaci takođe savetuju da imate dve, četiri ili više mačaka, jer i među njima vlada „pravilo trećeg“ – ako imate tri životinje, jedna će se uvek osećati zapostavljeno. Međutim, prethodno, procenite svoje mogućnosti, jer, ponavljamo, prekobrojnost mačaka jeste ozbiljan problem! U ovom slučaju može se desiti da vaše dve mace napadnu treću i prema njoj iskažu agresiju. One prvo „frkću“ i zatim skaču na nju, grebu je, sasvim bezrazložno. Smatraju je „nedozvoljenom“ na njihovoj teritoriji. Idealnog rešenja nema. Osim što će se maca sama skloniti od „jačih“, jedno od rešenja je i da ih vi razdvojite.
A kada postanu pravi „drugari“ vašim domom odjekivaće zvuci predenja i igre, a vi ćete uživati gledajući ih u njihovom svakodnevnom druženju, zabavi i nestašlucima!

Prethodni tekstKORISNO: Kako da ljubmac preživi praznično „ratno ludilo“!
Sledeći tekstZABLUDA DANA: Mačići ne mogu dobiti krpelje! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime