Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Mačke i bebe: Beba je stigla, ŠTA SAD?

Mačke i bebe: Beba je stigla, ŠTA SAD?

0
beba je stigla stripblog

U najvećem broju slučajeva vaša mačka će biti veoma radoznala u vezi svega što je vezano za novog člana porodice. Promena je ogromna i svaka mačka će se sa tim promenama nositi na svoj način. Ukoliko ste mačku još tokom trudnoće postepeno pripremali za dolazak bebe naredni dani neće biti posebno traumatični ni za vas ni za vašu ljubimicu. Uopšteno govoreći, ne postoji preterana opasnost po bebu ukoliko je mačka dobro socijalizovana i ukoliko vi svoje ponašanje prilagodite činjenici da sada treba da se brinete i o mački i o bebi.

PROČITAJTE I:

Mačke i bebe: Pripreme za dolazak bebe ako imate mačku!

 • Kada dođete sa bebom iz porodilišta, provedite nekoliko minuta sami sa mačkom u drugoj, mirnoj prostoriji. Pošto ponovo uspostavite kontakt koji je bio prekinut vašim odsustvom zbog porođaja, upoznajte mačku sa bebom. Prvo joj dajte da pomiriše bebinu odeću ili ćebence koje miriše na bebu. Potom pređite na sledeći korak. Držite je u rukama, a neka vaš partner prinese bebu. Ukoliko mačka pokaže zainteresovanost da je pomiriše, dopustite joj. Ukoliko pokaže želju da ode, dozvolite joj to i ne prisiljavajte je da ostvari kontakt sa bebom.
 • Korišćenu bebinu odeću ostavite u nekom delu prostorije kako bi mačka mogla da je istraži.
 • Podrazumeva se da ćete sada imati manje vremena da se posvetite mački pa pokušajte da to što manje utiče na ljubimca. Neka vaš partner sada preuzme vašu dotadašnju ulogu i neka on više vremena provodi sa mačkom kako se ne bi razvila ljubomora
 • Kada imate posetioce u kući, podstičite ih da više pažnje posvete mački i da je ne zanemaruju.
 • Ukoliko ste rešili da držite otvorena vrata bebine sobe, budite stalno prisutni kada mačka uđe u sobu. Nemojte je grubo sprečavati da istraži bebu, ali joj ne dozvoljavajte da spava u krevecu. Bebe u prvim danima ne mogu samostalno da okreću glavu, pa mačka koja spava u krevecu kod bebine glave može da joj onemogući normalno disanje.
 • Noću, držite zatvorena vrata bebine sobe i proverite da se mačka nije uvukla u sobu i sakrila.

beba je stigla stripblog

 • Kada presvlačite bebu ili je hranite u njenoj sobi dopustite mački da boravi u sobi. Tako će se navići na to da je to redovna zajednička aktivnost.
 • Kada beba počne da puzi, ne dozvoljavajte joj pristup mačkinim posudama za hranu i vodu, a posebno toaletu.
 • Od starta podstičite dodirivanje mačke od strane bebe. U početku je to prilično nekontrolisano i pomalo grubo. Budite spremni da reagujete ukoliko mačka pokuša da reaguje agresivno ali bez primene sile ili vikanja. Budite pre svega strpljivi. Ne insistirajte na ovoj interakciji ukoliko je ona neprijatna za mačku ili bebu. Vremenom, beba stiče bolju koordinaciju pokreta pa će i kontakt biti mnogo prijatniji za mačku. Posle takvih kontakata obavezno perite ruke bebe.
 • Uvek budite prisutni u prostoriji u kojoj su istovremeno mačka i beba.
 • Podignite nivo održavanja higijena mačke i prostora. Redovno čistite toalet mačke kako se ostaci posipa ne bi raznosili po kući. Češće četkajte mačkino krzno kako bi ga oslobodili mrtve dlake i smanjili linjanje. Svakodnevno usisavajte prostor kako bi uklonili odpalu dlaku.
 • Redovno sprovodite mere čišćenja od unutrašnjih parazita i zaštite od spoljnih parazita.

beba je stigla stripblog

Kako beba raste tako će se i razvijati odnos sa mačkom. Dobrobit odrastanja u društvu kućnog ljubimca je ogromna i nedvosmislena. Malo se potrudite i videćete koliko će vasa beba biti srećnija, komunikativnija i zdravija baš zahvaljujući svojoj četvoronožnoj prijateljici.

beba je stigla stripblog

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSRCEPARAJUĆA SLIKA: Psi u Zemunu privukli pažnju, ali ne i pomoć!
Sledeći tekstGoran svakog dana hrani preko 50 uličnih pasa i maca, a onda se desilo nešto strašno!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime