Naslovna PETOPEDIJA MAČKE MAČJA KALCIVIRUSNA INFEKCIJA FCV: Bolest koja napada mačiće i za koju nema...

MAČJA KALCIVIRUSNA INFEKCIJA FCV: Bolest koja napada mačiće i za koju nema specifičnog leka

1
bolest koja napada macice petface

Kaliciviroza, virusna zarazna bolest uzrokovana kalici virusom je jako kontagiozna bolest i vrlo raširena među mačkama. Radi se o oboljenju koje najčešće napada respiratorne organe, kao što su nosne šupljine, dušnik i pluća. Međutim, infekcija napada i usnu šupljinu, javljaju se čirevi na jeziku, creva i mišićno-skeletni sistem. Infekcije su često kombinovane sa herpes virusom i nekim drugim mikroorganizmima. U poslednje vreme se pojavljuju i novi, ozbiljniji oblici ove zaraze. Zaraza se uglavnom širi bliskim kontaktom i zajedničkim životom zaraženih i nezaraženih mačaka. Obzirom da virus u okolini preživljava do mesec dana, kućne mačke koje nemaju kontakt sa mačkama koje su u spoljnoj sredini se mogu zaraziti ako se virus donese kući, na primer na obući. Najčešće oboljevaju mačići i nevakcinisane mačke, posebno one u skloništima i zajednicama u kojima je mnogo životinja.

bolest koja napada macice petface

SIMPTOMI

Kalici infekcija izaziva simptome čija težina varira od blagih infekcija kratkog trajanja do teških fatalnih poremećaja. Kod ove bolesti mogu da se jave i promene na jeziku ili nepcu, u vidu stomatitisa ili jake upale pluća. Takođe, kalici infekcija može prouzrokovati zapaljenje zglobova koje otežava kretanje, a može se ispoljiti kao kombinacija svih ovih simptoma. Klinički znaci su:

 • Letargija
 • Sekret iz nosa
 • Kijanje
 • Šmrkanje
 • Otežano disanje
 • Oštećenja po sluznici usta i po jeziku
 • Povišena temperatura
 • Upala pluća
 • Žutica
 • Gubitak apetita (anoreksija)

bolest koja napada macice petface

DIJAGNOZA I LEČENJE

Anamnestički podaci o kretanju mačke, kontaktima sa drugim mačkama, mogućnosti da je vlasnik preko odeće i obuće omogućio kontakt sa virusom kao i ponašanje mačke su od izuzetne važnosti u procesu dijagnoze. Detaljan klinički pregled treba da ustanovi stanje svih organa mačke koja pokazuje neke od navedenih simptoma. Potrebno je uraditi i laboratorijsku analizu krvi koja podrazumeva krvnu sliku i biohemijske analize kao i analizu urina. Rezultati ne moraju da daju tačnu dijagnozu pa je neophodno uraditi i specifično testiranje na prisustvo antitela mačjeg kalicivirusa. Pored toga, ukoliko postoje sumnje na upalu pluća potrebno je uraditi i radiološko snimanje.

Mačkama, koje su teško obolele od infekcije uzrokovane calicivirusom felida, potrebna je intenzivna nega i odgovarajuća terapija. Ukoliko postiji izrazito otežano disanje mački je potrebno davanje kiseonika. Veoma je važno održati odgovarajući unos hrane. Mnoge mačke koje obole od ove bolesti ne jedu zbog promena u usnoj duplji, a ponekad ne jedu zbog gubitka osećaja mirisa. Hrana treba biti mekana, obogaćena različitim sastojcima i vrlo ukusna, a poželjno je hranu zagrejati kako bi se postigao intezivniji miris. Postoji li iscedak iz nosa, mora se odstranjivati nekoliko puta dnevno uz primenu fiziološkog rastvora. Ne postoji specifičan lek protiv ovog virusa, pa se primenjuje simptomatska terapija. To zapravo znači da sekoriste procedure i preparati koji ublažavaju tegobe koje je izazvala infekcija. Različite terapije se primenjuju za respiratorni sistem, promene na očima, zglobove ili mišiće. Antibiotici se uglavnom koriste kako bi se sanirale ili predupredile sekundarne infekcije ali oni nikako ne utiču na sam virus. Ponekad je neophodno primenjivati ishranu preko sondi jer mačka u potpunosti odbija samostalno uzimanje hrane.

Saznajte sve o GUBITAKU SVESTI kod mačke – KOLAPS

bolest koja napada macice petface

PREVENTIVA

Ne zaboravite da specifičnog leka protiv mačje kaliciviroze – nema. Najbolja prevencija protiv ovog oboljenja je vakcinacija. Primenjuje se standardni protokol vakcinacije protiv mačjih zaraznih bolesti. Mačići se vakcinišu trokratno u 8, 12 i 20. nedelji života. Detaljne informacije o vakcinaciji mačaka protiv zaraznih bolesti pronađite u tekstu: VAKCINACIJA MAČAKA – ZAŠTO JE POTREBNO VAKCINISATI MACU? Ova vakcina štiti mačku od virusa, a ukoliko dođe do infekcije u velikoj meri umanjuje simptome i posledice. Higijena prostora takođe igra veliku ulogu u prevenciji kao i oprez prilikom kontakta sa mačkama za koje niste sigurni da su vakcinisane ili već zaražene virusom.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOreo: „Morao sam da mjaučem jako, svi smo mogli da UMREMO!“
Sledeći tekstBOLESNO: Držali štene pit bula prikovano za drvo!

1 KOMENTAR

 1. Postovanje, zanima me ako je macka prelezala Kalici virus, da li postoji mogucnost da se ponovo zarazi ili je dtekla imunitet?

  Srdacan pozdrav

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime