Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET Kako pravilno da brinete o svojoj staroj maci?

Kako pravilno da brinete o svojoj staroj maci?

0
brinete petface

Verovatno nikoga ne čudi da starije mačke imaju drugačije potrebe od mladih mačaka. Ali kako da znate da li je vaša mačka starija mačka? Generalno, na mačke starije od sedam do 10 godina se gleda kao na stare mačke o kojima treba malo više da brinete.

brinete petface Sa povećanjem godina, dešavaju se i promene u telu. Na primer, u jednom istraživanju, oko 90 odsto mačaka starijih od 12 godina su uočeni radiografski dokazi artritisa. Nepotrebno je reći da sa artritisom dolazi bol i problemi sa pokretnošću. Ako je vaša starija mačka postala manje aktivna i ne želi više da skače na više površine, na koje je prethodno skakala, može biti da je zato što je dobila artritis, zbog čega je potrebno dodatno da brinete o njima.

Pročitajte još: Ishrana starih mačaka

Isto tako, bez potrebne nege, mogući su i dentalni problemi, naročito kod starijih ljubimaca. Možda će vas iznenaditi informacija da se veterinari susreću sa zubnim problemima kod ljubimaca i u njihovoj drugoj, trećoj godini života. Ukoliko ne budete vodili o higijeni zuba svoje mace, dok dođe u svoje starije godine, moguće je da će biti bez nekih zuba.

Još jedan od problema koji se može javiti jeste gojaznost. Kako mačke postaju manje aktivne sa godinama, više će se izležavati, a ukoliko budu jele jednaku količinu hrane, neizbežno je i da se ugoje. A evo šta je sve potrebno kako biste pomogli svojoj starijoj maci:

brinete petfaceZakazujte redovne posete kod veterinara. Vaša maca mora da bude pregledana barem jednom godišnje, s obzirom na to da su mnoge bolesti prikrivene i nisu očigledno. Imajte na umu da je bolje sprečiti, nego lečiti bolest.

Hranite svoje mace adekvatnom količinom proteina. Izbegavajte vegansku ili vegetarijanski ishranu, jer su mačke izraziti mesojedi. One zahtevaju nutrijente kao što je taurin, a on se može naći samo u hrani životinjskog porekla. Takođe im je potrebna veće količina proteina nego što je potrebna psima.

Pročitajte još: Da, istina je – I MAČKE STARE!

Hranite mačku tako da zadrži svoju idealnu težinu. Mačke sa prekomernom težinom imaju veću mogućnost da razviju bolesti kao što su dijabetes, oboljenja jetre, kožne bolesti, pa čak i rak. Vaš veterinar vam može pomoći da izaberete pravu ishranu za svoju macu, a isto tako morate hraniti mačku tako da unese sve potrebne hranljive materije.

brinete prozivodSenior hrana brenda Fitness Trainer kompletna je hrana za mačke starije od sedam godina. Ova monoproteinska hrana obogaćena je funkcionalnim sastojcima koji poboljšavaju opšte zdravlje vaše ljubimice. Korišćenje svinjskog mesa kao jedinog izvora proteina životinjskog porekla i heljde kao jedinog izvora ugljenih hidrata, čine ovu hranu posebno prilagodljivom životinjama koje mogu biti preosetljive na određene namirnice.

Prethodni tekstJEZIVO NASILJE U ČAČKU: Muji, psu deke Vidosava, odsekli obe zadnje noge!
Sledeći tekstTRAŽE POČINIOCA: Evo šta se dešava sa psom Mujom iz okoline Čačka, kome su odsečene noge!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime