Naslovna VESTI MAČKE KAKO SIGURNO DA OČISTITE MAČIĆE OD BUVA

KAKO SIGURNO DA OČISTITE MAČIĆE OD BUVA

0
buva petface

Ne postoji mnogo slađih stvari od mačeta, ali zamislite taj šok kada se igrate sa svojim novim ljubimcem i otkrijete da je pun buva. Ove male krvopije mogu da stvore ozbiljne probleme mačićima i moraju biti uklonjene.

Buve mogu doći do vaših mačića na nebrojeno mnogo načina, čak i ako oni ne izlaze napolje. Moguće je da ih je mama mačka unela spolja. Čim primetite da se buve nalaze u vašem domu ili na ljubimcu, odmah pređite u akciju.

buva 1Najgora stvar koju možete učiniti je da ništa ne uradite. Infestacija buvama može da izazove anemiju kod mačića. Proverite da li su desni vašeg mačeta i dalje roze boje. Ukoliko primetite diskoloraciju, obavezno odvedite mače kod veterinara, jer ovo stanje može biti fatalno. Buve mogu izazvati i preterano češanje i iritaciju kože.

Pročitajte još: Alergije na buve kod mačaka

Mačići su posebno delikatni i neki tretmani nisu sigurni. Pratite uputstva svog veterinara i nikada ne koristite preparate namenjene za pse ili odrasle mačke jer oni mogu biti opasni po mačiće.

Ukoliko uklanjate buve sa tek rođenog mačeta, tretirajte mama mačku protiv buva i uklonite buve sa mačeta. Mačići su toliko mali da bi trebalo da je lako ukloniti buve prstima ili pincetom.

Mače možete okupati mlakom vodom. Bitno je potopite mače do vrata i da mu krzno bude u potpunosti mokro. Uzmite šampon protiv buva i utrljajte ga svuda po mačetu, izbegavajući oči.

petface buvaBuve će bežati ka najsuvljem delu tela mačeta, te nije neuobičajeno videti ih kako hrle ka glavi mačeta. Ukoliko možete da ih uhvatite, potopite ih u vrelu sapunjavu vodu, pre nego što isperete mače.

Pročitajte još: Kako buve preživljavaju čak i hladne zime?

Ponovo potopite mače od vrata nadole u vodu i isperite šampon. Smestite mače na čist peškir i dok je mače još vlažno, pređite preko njega gustim češljem za buve ili koristite prste ili pincetu. Ponovo, ubacite sve buve u šolju vrele, sapunjave vode.

Smestite mače na mesto gde nema buva i operite svu posteljinu sa kojim je mače moglo da dođe u kontakt i usisajte sve površine, a potrebno je i da operete i druge ljubimce i proverite da nemaju buve.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSećate se BESKUĆNIKA koji je pronašao psa? Mirjana ga je posetila a ovo je EPILOG!
Sledeći tekstAnda iz Sarajeva slika neverovatne portrete vaših ljubimaca – na platnu!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime