Naslovna ZDRAVLJE BOLESTI ENDOKRINOG SISTEMA Znakovi dijabetesa kod mačaka

Znakovi dijabetesa kod mačaka

0
dijabetesa petface

Sve veći broj mačaka razvija dijabetes melitus, to jest šećernu bolest, što je nemogućnost organizma da proizvede dovoljno insulina kako bi regulisao količinu šećera u krvi. Ako se šećerna bolest ne leči na adekvatan način, može da dovede do gubitka težine i apetita, povraćanja, dehidratacije, depresije, problema sa motornom funkcijom, pa čak i do kome ili smrti mačke.

dijabetesa petfaceTačan broj mačaka koje boluju od šećerne bolesti nije poznat, ali se procenjuje na do dva odsto celokupne svetske populacije mačaka. Mnogi smatraju da je taj broj potcenjen i da ih ima mnogo više.

Pročitajte još: Ko još brine i o zdravlju starih mačaka!

Glavni simptomi dijabetesa su povećana žeđ i mokrenje. Iako se može razviti kod mačaka normalne težine, češća je kod gojaznih mačaka. Mačke sa dijabetesom ne mogu da koriste glavne nutritijente iz hrane koju jedu, pa je moraju jesti u većim količinama, zbog čega i dobijaju prekomerno na težini.

Mačke koje imaju dijabetes se obično leče kroz insulinsku terapiju, a ponekad i uz korišćenje oralnih lekova. Međutim, oralni medikamenti imaju više nuspojava i uglavnom se koriste kada insulin ne može da se koristi iz bilo kog razloga.

Pročitajte još: Kada šećer macama, nažalost, postane gorak..

Ključna stvar, pored lečenja insulinom, jeste i ishrana. Hrana sa malom količinom ugljenih hidrata je najbolja za mačke koje su razvile ovaj problem. Canyon River Feline Formula sa pastrmkom i dimljenim lososom brenda Taste of the Wild odličan je izbor za sve mačke koje imaju problem sa regulisanjem šećera u krvi.

dijabetesa petfaceOva hrana nema žitarice u svom sastavu i bogata je proteinima ribe, zbog čega obezbeđuje vašoj maci energiju i snagu, a pri tom ne stvara dodatni stres njenom organizmu. Takođe, ova posebno pripremljena hrana je obogaćena voćem i povrćem, iz kojih vaša ljubimica dobija prirodne antioksidanse, a u isto vreme pomaže očuvanju imunog sistema i opštoj dobrobiti vaše mačke.

Ne morate više da brinete, jer Taste of the Wild brine o zdravlju svih vaših ljubimaca!

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstSvaki dan, već 12 godina Bruno pešači do 6 km udaljenog grada, kako bi video prijatelje!
Sledeći tekstOBRT: Da li je nesrećni pas iz Tuzle zaista bio silovan?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime