Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET ISTRAŽIVALI SMO: Zašto psi ne vole kišu?!

ISTRAŽIVALI SMO: Zašto psi ne vole kišu?!

0
ljubimci-mrze-kisu-petface

Stigla je jesen. Sve te šarene boje lišća su prelepe – ali samo na razglednicama. Kiša i jesen donose sa sobom mnogo problema, kako za nas tako i za naše najbolje prijatelje! Nakon života na mekanim i udobnim krevetima i redovne ukusne večere, ne treba da vas iznenadi činjenica da i vaš pas želi da mu šape ipak ostanu suve!
Sa jedne strane su oni psi koji jednostavno ne vole mokru okolinu, dok drugoj grupi pripadaju psi koji ozbiljno pate od fobija, kao što su munje i gromovi. Pre nego što nagovorite psa na izlazak na kišu, važno je napraviti ovu razliku.
U pse “druge kategorije” spadaju oni ljubimci koji uglavnom mogu da predosete kada se približava loše vreme, čak i nekoliko sati ranije. Tako se oni počnu sakrivati po kući, penju se po vlasnicima, letargični su. Kako se nevreme približava, znakovi postaju gori: pas cvili, slini, mokri nekontrolisano i počinje da se ponaša destruktivno.

ljubimci mrze kisu petface
Nikada nije dokazano šta je tačan uzrok straha. Da li je to promena pritiska, statički elektricitet, svetlost munje ili jednostavno zvuk vetra i kiše. Iako se strah može javiti kod svakog psa, češće je kod ovčara, kao što su nemački ovčar i koli.
Prisiljavanje psa koji se boji da izađe na kišu samo će pogoršati stvar. Ni kazna nije dobra ideja, a ako ih tešite  za vreme oluje, samo ćete podstaći takvo ponašanje. Ako mislite da se vaš pas boji grmljavine, konsultujte se sa veterinarom, on će vam preporučiti tehnike kojima ćete smanjiti teskobu kod psa.
Ako vaš pas ne pokazuje znake straha od nevremena, slobodno ga izvedite napolje da obavi sve što treba. Možete mu obući i kabanicu i tako zajedno krenuti u kratku šetnju. Nagradite psa zbog izlaska po kiši, jer ćete tako ćete podstaći ponavljanje dobrog ponašanja.

Prethodni tekstDOKAZANO: Ljudi NE MOGU BITI alergični na mačku!
Sledeći tekstKad koža zasvrbi: Pas pati, vi mu pomozite!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime