Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET Kad koža zasvrbi: Pas pati, vi mu pomozite!

Kad koža zasvrbi: Pas pati, vi mu pomozite!

0
bolestan-pas-petface

Kao što su lepota kose i kože oličenje dobrog zdravlja kod nas ljudi, tako je i negovana dlaka odlika dobrog opšteg zdravstvenog stanja kod naših ljubimaca. Iako su neki vlasnici skeptični po tom pitanju, i naši psi i mačke mogu da imaju problem sa masnom ili suvom kožom, krtom dlakom, peruti ili seborejom.

Seboreja je bolest lojnih žlezda u koži. Prepoznaje se po preteranoj količini masnog loja na koži i preteranom perutanju. Pas širi neprijatan miris, koji se pojačava kada pokisne. U težim slučajevima, dolazi do opadanja dlake, a koža oštećena hemijskom reakcijom loja, podleže raznim upalnim procesima.
Klinički se razlikuje nekoliko oblika seboreje. Stoga, sa jedne strane imamo suvu seboreju – stanje kod kojeg je koža, kako sam naziv govori, vrlo suva, pa je i perutanje izraženo. Ovaj oblik najčešće se sreće kod irskih setera, nemačkih ovčara, jazavčara i dobermana. Sa druge strane, masna seboreja se povezuje sa preteranom produkcijom loja na koži. Takva koža je masna, a neretko je pokrivena žućkastim naslagama. Za masnu seboreju predisponirani su psi rase koker španijela i šar pejevi. Najčešće se javljaju kombinovana ova dva oblika.

Ukoliko primetite da se vaš ljubimac peruta, linja i da dlaka nema sjaj, a usput se pojavljuju i žućkaste naslage na koži i dlaci, sve su to signali da je koža vašeg ljubimca obolela i da joj je potrebna hitna terapija. Veterinar će u slučaju simptoma uzeti u obzir istoriju bolesti, kliničke znakove koji su prisutni pored seboreje i starost psa (primarna seboreja javlja se kod mladih pasa), uzeti uzorak tkiva kože i dati uzorak na analizu veterinarskom patologu. On će zatim pogledati postoje li promene u koži tipične za primarnu seboreju, kako bi isključio stanja koja mogu rezultirati sličnim kliničkim simptomima.

seboreja kod pasa petface
U lečenju ovog oboljenja, pored osnovne terapije, preporučuje se potporna terapija u vidu sprejeva i šampona, koji smiruju kožu i umanjuju neprijatne simptome. Sprejevi se uglavnom koriste jednom nedeljno tako što se tretiraju obolela mesta, a šamponi jednom mesečno tokom kupanja ljubimca.
Oba preparata efikasno uklanjaju svrab i istovremeno smiruju upaljenu kožu i omogućuju joj da se što pre oporavi. Ne dozvolite da vaš ljubimac pati, već mu pomozite da ovaj problem prebrodite zajedno, a uz to i efikasno!

Prethodni tekstISTRAŽIVALI SMO: Zašto psi ne vole kišu?!
Sledeći tekstMrtva dlako sa mog psa, nestani!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime