Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Kako ukloniti krpelje sa mačke?

Kako ukloniti krpelje sa mačke?

0

Ukoliko ste nedavno postali vlasnik jednog krznenog mezimca, ili mezimice, onda bi trebalo da upoznate i krpelja koji predstavlja jednog od najvećih neprijatelja svih toplokrvnih ljubimaca.

Krpelji su mali insekti nalik pauku, u obliku jajašceta, a hrane se krvlju domaćina. Oni imaju osam nogu i mogu varirati u veličini od jednog milimetra do jednog centimetra. Inače u našim krajevima živi 9 različitih vrsta krpelja.

Pročitajte još:  zablude o buvama

Obično se mogu naći na travnatim površinama sa grmljem, i niskom drveću. Tokom godine najveću aktivnost pokazuju od maja do kraja oktobra, dakle kada je temperatura nešto viša. Međutim, treba znati da na temperaturama preko 5° Celzijusa ponovo postaju aktivni tako da predstavljaju opasnost i u nešto toplijim danima tokom zime.

Ukoliko krpelj dospe na telo vaše mačke može se uočiti detaljnim pregledom krzna i kože ljubimice. Prođite prstima preko tela svoje mezimice kako biste proverili da li ima nekih ispupčenja na koži. Obično se kače u predelu glave, vrata, ušiju i stopala. 

Glavni problem sa krpeljima jeste što prenose mnogobrojne bolesti, te je potrebno ukloniti ih što je pre moguće. Međutim, ukoliko primetite krpelja na svojoj mački, nemojte paničiti i sve raditi na brzinu.

Ukoliko se krpelj nalazi na krznu i nije se još zakačio za kožu, možete ga ukloniti četkom i prstima. Odmah ga ubijte i uklonite. Veći je problem situacija u kojoj se krpelj zakačio za kožu i već započeo hranjenje sisajući krv. Tada treba biti pažljiv jer uklanjanje krpelja podrazumeva vađenje čitavog tela uključujući i glavu koja se zarila u kožu. Potrebno je pincetom ili posebno napravljenim hvataljkama obuhvatiti telo krpelja i blago povući uz okretanje u smeru suprotnom od kretanja skazaljke na časovniku. Kada ga izvučete, proverite da li ste izvukli i glavu. S obzirom, da je započet proces sisanja krvi, došlo je i do unosa patogena u telo mačke, pa se preporučuje da telo krpelja odnesete na analizu, kako bi se utvrdilo da li je zaražen nekim od uzročnika brojnih oboljenja.

Ukoliko niste sigurni da možete bezbedno ukloniti krpelja, preporučujemo da se obratite svom veterinaru koji će to sigurno učiniti veštije i sigurnije. Ne preporučuje se korišćenje različitih hemikalija za natapanje zakačenog krpelja kao što su alkohol, petrolej, deterdžent za pranje sudova ili rublja i slično.

Kako do ovakvih situacija ne bi dolazilo, najbolje bi bilo da koristite preparate protiv ovih napasti. Neki od mogućih rešenja jestu spot on tretmani i ogrlice, zbog čega je najbolje da se konsultujete sa svojim veterinarom i saznate šta najviše odgovara vašem ljubimcu. Takođe, nikako ne uzimajte preparate namenjene psima jer mogu biti opasni za mačke i imati čak i smrtan ishod. 

Pročitajte još: Saveti za UKLANJANJE KRPELJA sa psa ili mačke

Srećna okolnost za vlasnike mačaka predstavlja i činjenica da se krpelji mnogo ređe kače za ove ljubimce u odnosu na pse. Jedan od razloga je i taj što su mačke mnogo osetljivije na prisustvo bilo kakvog stranog tela ili organizma na telu i odmah ga uklone stresajući se ili lizanjem.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPRETUŽNO: Maleni psić sedeo je na smeću dva dana, sa odsečenom nogom!
Sledeći tekstZlatokosa koja je nestala pre 5 meseci, PRONAĐENA 300 km dalje od svog doma!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime