Naslovna PETOPEDIJA GLODARI Morsko prase: upoznajte morsko prase!

Morsko prase: upoznajte morsko prase!

4
morsko prase petface

Za početak, morsko prase uopšte nije prase, već vrsta glodara slična mišu. Morsko prase vuče korene iz Južne Amerike, tačnije Perua, gde su bili jedan od najvažnijih izvora hrane. Morsko prase je jedan od simbola kulture i tradicije ovog naroda, jer nije korišćeno samo za ishranu, nego je imalo i veliku primenu u tradicionalnoj medicini. Ubrzo su ove životinje postale veoma popularne kao kućni ljubimci, pa čak postoji i podatak da je prvo morsko prase na svom dvoru imala Engleska kraljica Elizabeta.
Ovi sve češći kućni ljubimci imaju duguljasto zdepasto telo bez repa, kratke noge (sa po tri prsta na zadnjim i po četiri na prednjim), izduženu glavu sa izraženom njuškom i malim vilicama sa po dva zuba. Odrasli mužjak morskog praseta teži oko kilogram (ženke su nešto manje), a naraste do tridesetak centimetara u dužinu. U proseku su teški između 500 grama i jednog kilograma, ali postoje i primerci sa težinom od oko 2kg.

morski prasići

Ponašanje
Morski prasići su idealni kućni ljubimciza decu. Ponekad morsko prase zna biti razdražljivo, ali retko će ogrebati ili ugristi vlasnika. Znatiželjno je, druželjubivo i komunikativno.

Morsko prase živi oko 4 do 8 godina. Prvi dan u novoj sredini morsko prase će biti plašljivo i suzdržano.

morsko prase lice

Pre nego što pokuša da ga stavi u ruke vlasnik treba da zna da je važno da  sa njim nekoliko dana “razgovara”. Nakon toga mu treba ponuditi ukusan zalogaj iz ruke i kada prestane da bude plašljiv, uz mirno pričanje može se uzeti u ruke i maziti. Tako će se zadobiti njegovo poverenje. Nakon toga će iz znatiželje i sam dolaziti u ruke. Oni su vrlo umiljati i veseli kućni ljubimci, a za razliku od hrčka, ne ujedaju.

Mužjaci su spremni za parenje sa 60 dana, a ženke sa 28 do 35 dana. Trudnoća traje 59 do 72 dana, a na svet dolazi 2 do 5 mladih. Čim se izlegu, imaju otvorene oči i dlaku.

morsko prase

Nega
Morski prasići su po prirodi čisti kućni ljubimci i najveći deo brige o sopstvenoj čistoći obavljaju sami. Treba redovno menjati podlogu i čistiti kavez, jer u slučaju loše higijene prostora u kome žive može doći do različitih oboljenja parazitske ili bakterijske prirode. Pravilna i uravnotežena ishrana takođe predstavljaju važan segment dobre nege ovog malog ljubimca. Više o nezi morskih prasića potražite u tekstu Nega noktiju morskog praseta.

Oprema
Morsko prase je prilično aktivna životinja i zahteva mnogo prostora. Mesto na kome će morsko prase boraviti mora biti zaštićeno od kiše, sunca i hladnoga vetra, promaje i naglih promena temperature. Prilikom izbora kaveza treba paziti da mu površina nije manja od 120 x 60 cm i da nije niži od 50 cm. Obavezan inventar svakog kaveza moraju biti I igračkice, koje ovi kućni ljubimci obožavaju. Detalje u vezi sa kavezom za morsko prase potražite u tekstu Oprema za kavez za morsko prase.

Ishrana
Morski prasići su biljojedi. Tako i kao kućni ljubimci. Suvo seno je osnova njihove ishrane, pa zato uvek mora biti dostupno. Uz seno, u posudici treba da ima stalno mešavinu semenja i svakodnevno sveže voće i povrće. Kako su veliki “izjelice”, treba paziti na količine hrane koja im se daje, kako ne bi došlo do preterane težine.

morsko prase

Zdravlje 
Morsko prase je zdravo kada je živahno i ima dobar apetit, oči mu nisu suzne i krmeljave, a zubići i nokti mu nisu predugački. Morskom prasetu zubi rastu celog života i jedna od važnijih briga vlasnika je da svom ljubimcu obezbedi trošenje zuba. To se postiže senom koje se koristi u ishrani ili različitim tvrdim igračkama. Ukoliko zubi prerastu javlja se gubitak apetita koji vrlo brzo može dovesti do izgladnjivanja pa i smrti. Redovne posete veterinaru i po potrebi stomatološke intervencije kojima se vrši skraćivanje zuba su obavezne. Ovi kućni ljubimci često pate od prisustva ektoparazita kao što su šugarci, što može da izazove gubitak dlake i oštećenja kože, ali i neke probleme na unutrašnjim organima. Mora se imati u vidu podatak da svi glodari imaju brži metabolizam od pasa i mačaka tako da se svi procesi, pa i oni patogeni brže razvijaju, pa je potrebno vrlo brzo reagovati kada se primeti neki zdravstveni problem. Ostali znaci koji ukazuju da su ovi kućni ljubimci zdravi su i suv nosić, sjajna dlaka koja miriše na sveže seno ili slamu kao i odsustvo otoka ili vidljivih povrede.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstZašto je vakcinacija ljubimaca toliko važna?
Sledeći tekstPudla: Da li je Fifi najpopularnija pudla?

4 KOMENTARA

 1. Zdravo,

  Imam morsko prase staro 3 godine i 9 mjeseci, prije nekih 40 ak dana poceo je da kao isjeckano dise i to se po stomaku primjeti…I vidi se na nozdrvama kao da nema pun udisaj i izdisaj( veterinar kaze da nema nista na plucima, cetiri su to potvrdila) da bi posle par dana poceo prvo u snu da ispusta neke zvuke kao da stenje.. da bi posle par dana stalno kroz nos svirao, zvizdao.(posjetili smo veterinara i dobio je vitamin c i nesto za apetit) i to se kao poboljsalo da bi kasnije preraslo u ispustanje nekih zvukova stalno( nisu to oni zvuci kada komunicira sa mnom, kada je uzbudjen i ispusta glasne tonove ili kada kao prede)..

  Bili smo kod veterinara i primao je antibiotik dva dana na 12h pa na 24h tri dana .. kao da mu se malo popravilo stanje jer je poceo da jede po malo voca i povrca zrnjevlje nikako a i sijeno je bio prestao na samom pocetku ove price…

  Cesto dok jede se kao zagrcne i pokusa kao da nesto iskaslje ali ne ide..
  Od antibiotika je dobio proliv pa sada za to mu davam kaodiar-s na spric….
  trenutno pojede sto mu se svidi od povrca i voca .. pojede i zrnjevlje sto mu se svidi a sijeno samo kao usnama ili izvuce ili prekine travku na pola al ne pojede je … ..razna sam mu kupovala i davala ne svidja mu se..smrsao je .. sada trenutno ima 800gr a imao je 1kg prosle godine… vise ne cijuce onako veselo kada cuje zvuk kese i kada mu hranu davam ili kada ga dozivam… voli da miruje ali trci za mnom po kuhinji i propinje se da mu dam neku hranu al je i ne pojede kao nekada brzo ili da je otme i pobjegne sa njom u ustima dok prede gggrrrr..dodje kada ga zovem…

  Ako neko ima savjet molim Vas da mi napisete ili ako ste imali slicnu situaciju podjelite svoje iskustvo sa mnom jer zaista ne znam vise sta da uradim i kako da ozdravi…
  HVALA!

 2. razumjela sam tvoj problem ali tebas da mu cistis piljevinu na svaki dan dva jer je moje morsko prase bas zbog toga dobilo neku bolest ili infekciju.i trebas da mu manje dajes granulica a vise voca i povrca a bilo bi ti najbolje da granulice i voce i povrce sve zajedno pomesas i das mu da jede.posle par dana primjetices promjene i u njegovoj ishrani i u njegovom ponasanju i zdravlju kao i na njegovom telu.sigurna sam da ce mu od toga biti bolje.

 3. Planiram uzeti morsko prase . Cula sam od nekih sto su ga cuvali da ume da ujede i sada pitam sta to znaci .Sta sve sme da jede a sta ne .Takodje da li podseca na misa jer od njih imam fobiju ??

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime