Naslovna PETOPEDIJA PSI ODRŽAVANJE ZDRAVLJA ZUBA kod pasa u 5 tačaka!

ODRŽAVANJE ZDRAVLJA ZUBA kod pasa u 5 tačaka!

0
odrzavanje zdravlja zuba petface

Stomatološki problemi kod pasa su veoma česti, a mnogi vlasnici nisu svesni koliko oni utiču na ukupno zdravlje njihovih ljubimaca. Neka istraživanja govore da čak 80% pasa starijih od 3 godine pati od nekog oblika parodontalne bolesti. Moramo biti svesni da svaku bolest zuba prati proboj bakterija u krvotok kojim se one sprovode do bubrega, jetre, srca i mozga gde prouzrokuju nove probleme. Polomljeni zubi, abcesi korena zuba i resopcijske lezije su izrazito bolna stanja i predstavljaju stalni izvor uznemirenja ljubimca. Nega zuba pasa, ma koliko izgledala besmislena i komplikovana je zapravo prilično jednostavna ukoliko se pridržavate ovih 5 tačaka     

PROČITAJTE I:

Zašto pas PIŠKI PO KUĆI?

  1. Počnite negu zuba što ranije

Za pranjem zuba svog ljubimca počnite dok je još štene i to tako što ćete to uveseti u redovnu rutinu. U tom periodu, pas će mnogo lakše podneti bilo kakvu manipulaciju u ustima i sa zubima.

Međutim, ne očajavajte ako imate starijeg psa kome je potrebno redovno čistiti i prati zube. Počeci su iza štence i starije psi isti. Počnite od toga da ljubimca naučite da mu otvarate usta i dodirujete zube. Potom obmotajte gazu oko prsta i tako čistite zube i desni. Kada se pas navikne na ove radnje počnite da koristite četkice i paste koje su namenjene psima. Ne koristite paste za ljude jer mogu da izazovu stomačne probleme.

odrzavanje zdravlja zuba petface

  1. Neka čišćenje zuba bude redovno

Idealno je da se zubi čiste svakodnevno. Ukoliko to nije moguće organizujte ovu aktivnost bar 2 – 3 puta nedeljno. Probajte da to bude zajednička, zabavna aktivnost u kojoj će vaš pas uživati. Ukoliko redovno čistite zube svom psu, on će vrlo brzo ovu aktivnost prepoznti kao deo uobičajene rutine i neće mu predstavljati mučenje ili neprijatnost.

  1. Koristite proverena sredstva za higijenu

Ukoliko koristite neke alternativne načine čišćenja zuba kao što su poslastice, kapi, sprejevi ili gelovi insistirajte na tome da su sredstva odobrena od strane ovlašćenih organizacija koje se bave kontrolom ovakvih preparata. Minimum pažnje podrazumeva da koristite preparate koji su jasno deklarisani da uklanjaju zubni plak. Ozbiljne farmaceutske kompanije ulažu značajna sredstva u razvoj ovakvih preparata pa bi to moglo da bude smernica prilikom izbora.

PROČITAJTE I:

LJUBIMCI NA RADNOM MESTU smanjuje stres, ali imaju i druge prednosti!

  1. Koristite hranu koja koja smanjuje rizik od nastanka bolesti zuba

Danas veliki broj proizvođača hrane za pse dodaje sastojke koji utiču na stvaranje zubnih naslaga koje predstavljaju podlogu za stvaranje zubnog kamenca. Kao što je poznato, ove naslage predstavljaju najčešći uzrok nastanka paradontoze koja može da dovede i do ispadanja zuba. Pored toga, suva granulirana hrana koja je oblikom i teksturom prilagođena zubnom aparatu pasa u značajnoj meri smanjuje stvaranje naslaga. Naime, samo trenje granula o zubnu gleđ čisti zube.

odrzavanje zdravlja zuba petface

  1. Redovno kontrolišite zdravlje zuba svog psa

Prilikom redovnog godišnjeg pregleda psa zatražite od svog veterinara da požljivije pregleda stanje zuba. Čim se pojave prve naslage kamenca dogovorite intervenciju uklanjanja. Blagovremena intervencija doprineće da se problem ne proširi i na druge važne organe. Ovo će vam uštedeti mnogo novca i nerviranja.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstHUMANOST NEMA CENU: Novosađani, u subotu sakupljamo paketiće za napuštene ljubimce!
Sledeći tekstJelena je napravila VIDEO u kome nam objašnjava kako da napravimo kućicu za napuštene!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime