Naslovna VESTI PSI Ovaj pas je zadužen za bezbednost jednog aerodroma!

Ovaj pas je zadužen za bezbednost jednog aerodroma!

2
pas je zadužen za bezbednost petface

pas je zadužen za bezbednost: Do sada smo bezbroj puta pisali o tome šta psi sve čine za čovečanstvo. Osim što su izvor beskrajne ljubavi i najbolji čovekovi prijatelji, psi takođe spašavaju ljude, pomažu obolelima od raka, olakšavaju živote slepima…Primera je mnogo, a poslednji u nizu stvarno ostavlja bez daha.

Pročitajte još: PONOS SLUŽBE SPASAVANJA: Ovi psi spasioci svake godine sačuvaju preko 3.000 života!

pas je zadužen za bezbednost petfacePredstavaljmo vam Pajper. U pitanju je pas rase border koli, koji je star sedam godina. Ova mališanka zaposlena je na aerodromu u Mičigenu. Ovaj pas je zadužen za bezbednost aerodroma, odnosno jednog njegovog dela. Kako navodi sajt ovog aerodroma, uloga ovog psa je rasteruje ptice sa piste. Možda zvuči neobično, ali pernate životinje mogu biti velika smetnja pri sletanju aviona. Samim tim, kao takve one predstavljaju opasnost po putnike i posadu ovih letelica.

Pročitajte još: VEST DANA: U terorističkim napadima u Parizu poginuo pas Dizel!

pas je zadužen za bezbednost petfacePajper je na ovu odgovornu funkciju stupila 01. januara prošle godine. Od tada ona radi puno radno vreme –od 4 izjutra, do 2 i 30 popodne. Njen vlasnik, a istovremeno i nadređeni je momak po imenu Brajan Edvards. Ovaj mladić je na aerodoromu zaposlen od 2008. Ovaj dvojac svoj radni dan započinje njihovim rasterivanjem sa piste i oko nje. Ipak, glavni zadatak ovog psa je da se postara da kada avioni sleću, oni ne budu ometani pricama koje lete okolo. Zato, Pajper rasteruje ptice. 😀 Inače, pista je posebno primamljiv teren za jata gusaka, vodenih ptica i sova. Ipak, sve one su bespomoćne kada se pojavi ova mališanka.

Pročitajte još: KAKAV ČOVEK: Pilot preusmerio let kako bi spasao život jednom psu!

pas je zadužen za bezbednost petfaceCela ideja je potekla od Pajperinog vlasnika, Brajana. Naime, na fakultettu ovaj mladić je studirao smer koji se bavi kontrolom vazdušnog saobraćaja. Usput, on je čuo za program K9, koji koristi životinje na aerodromu. Takođe, saznao je da na aerodromu na Floridi, jedan border koli ima specijlana zaduženja koja se odnose na bezbednost. Budući da i on ima psa te rase, sabrao je dva i dva. Rezultat: aerodrom je bezbedan, a on je sa svojom ljubimicom nerazdvojan i na poslu i kod kuće. 😀

Pročitajte još: Stevan napustio posao na Fakultetu i otišao na selo, da brine o napuštenim životinjama!

Nakon toga, usledio je jednogodišnji program obuke. Pajper je učila da savladava različite komande, na povodcu i mimo njega. Takođe, bilo je potrebno da se navikne na zvuke aviona.
Direktor ovog aerodroma, gospodin po imenu Kevin Klajn rekao je da iako je ovaj program još u samom začetku, već sada je primećen znatno smanjen broj divljači i ptica na pistama i oko njih.

pas je zadužen za bezbednost petfaceTreba napomenuti da postoje i druge, tradicionalne mere koje su okrenute smanjenju broja životinja na teritoriji aerodroma. One podrazumevaju uklanjanje hrane i vode životinjama, reflektore i razne zvučne sirene:

Sve ove mere možete primenjivati dugi niz godina. Ipak, životinje su se na sve njih već uveliko navikle. Sada, kada je tu Pajper, ona je dodatni alat koji nam pomaže da udaljimo životinje, bez njihovog ubijanja. Ovaj pas je zaslužan za bezbednost pisti, a samim tim i celog aerodroma, dodao je direktor Klajn.

SJAJNA, SJAJNA IDEJA!

Pogledajte i GALERIJU ovog neustrašivog psa:

 Pogledajte i VIDEO o ovom neverovatnom psu: 

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstDirljiva reakcija zlostavljanog psića, koji po prvi put oseća ruku koja ga mazi! (VIDEO)
Sledeći tekstTASTE OF THE WILD: Kombinacija mesa divljih ptica namenjena je ukusu i najprobirljivijih pasa!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime