Naslovna PETOPEDIJA MAČKE Koji su znaci BOLESTI BUBREGA kod mačaka?

Koji su znaci BOLESTI BUBREGA kod mačaka?

0
bolesti bubrega petface

Znaci koji ukazuju da vaša mačka ima neki problem sa bubrezima mogu da budu lako vidljivi i prepoznatljivi ali i da gotovo budu neprimetni do trenutka kada se bolest razvije u toj meri da je lečenje krajnje otežano. To zavisi od toga da li se radi o akutnoj ili hroničnoj bolesti. Akutne bolesti se razvijaju veoma brzo, ponekad tokom jednog dana i obično su posledica jednog uzroka. Najčešće su to trovanja, posebno antifrizom ili iznenadne i nagle infekcije bubrega. S druge strane, kod hroničnih bolesti koje se mnogo sporije razvijaj, znaci su mnogo suptilniji. Najčešće se radi o gubitku funkcije bubrega koja se uglavnom utvrđuje kod starijih mačaka.

Bubrezi su organ čije se ćelije ne mogu regenerisati. Kada se funkcionalno tkivo bubrega ošteti, ono zauvek prestane da radi i gotovo da nestane. Problem sa hroničnim oboljenjem je da se znaci javljaju prilično kasno, tek kada se izgubi dve trećine do tri četvrtine funkcije organa. Tada je lečenje otežano, pa se zbog toga kod starijih mačaka preporučuju redovne kontrole funkcije bubrega.

bolesti bubrega petface
Foto: Petface

PROMENE U MOKRENJU

Ove promene su vezane za ulogu bubrega koji održavaju nivo vode u telu. Promene mogu da se vide u pravcu veće količini urina, češćeg uriniranja ili smanjene količine urina. U oba slučaja, povećana ili smanjena količina, sumnja se na problem sa bubrezima.

PROČITAJTE I:

Kako da sprečite URINIRANJE MAČKE IZVAN TOALETA?

POVEĆANA ŽEĐ

Kada se iz tela gube velike količine vode u obliku razređenog urina, logično je da mačke osećaju veću potrebu za unosom tečnosti. U početku piju više vode, ali kako se bolest razvija ni velike količine vode ne mogu da zamene izgubljenu tečnost. Nije retkost, da mačke sa ovim problemom sede pored posude sa vodom ali jednostavno ne mogu da je piju.

Hronična slabost bubrega

Najveći problem kod hronične slabosti bubrega je što se ona ne može izlečiti u potpunosti. Terapija se zasniva na usporavanju ili zaustavljanju procesa izumiranja funkcionalnih ćelija, olakšavanju rada bubrega i održavanju što boljeg opšteg stanja mačke. Specifičan uzročnik oboljenja za sada nije definisan, a u većini slučajeva gotovo je nemoguće utvrditi pravi uzrok nastanka bolesti.

 bolesti bubrega petface

LETARGIJA

Gubitak vode izaziva dehidrataciju celog organizma koja je uzrok da se mačka generalno oseća loše. Bez dovoljno energije, žele samo da se odmaraju i ne učestvuju u do tada omiljenim fizičkim aktivnostima. Uz to, zdravi bubrezi imaju važnu ulogu u filtraciji otpadnih proizvoda iz krvi. Bolest bubrega ugrožava i smanjuje ovu funkciju, a to rezultira povećanim nivom otpadnih materija u krvi. To takođe čini da se mačke osećaju loše i slabo. Na kraju, kod hroničnih bolesti bubrega, smanjuje se ili potpuno prestaje proizvodnja hormona eritropoetina koji stimuliše koštanu srž da proizvodi crvena krvna zrnca. Tako dolazi do anemije koja se ogleda i u letargiji.

PROČITAJTE I:

Da li treba STERILISATI MAČKU tokom teranja (estrusa)?

LOŠ APETIT

Navedene metaboličke promene koje izazivaju letargiju kod mačaka sa hroničnom slabošću bubrega čine i da mačke gube apetit. Zbog toga se javlja gubitak telesne težine i mršavost. Kod ovih mačaka je povećan rizik i od pojave gastritisa i čireva na želucu i crevima. Pošto to podrazumeva mučninu, bol i povraćanje – mačke odbijaju hranu.

Navedeni znaci mogu da ukazuju da vaša mačka ima neki problem sa bubrezima, ali oni nisu specifični. Mnogobrojna oboljenja se manifestuju ponekim pa čak i svim ovim znacima. Zbog toga je nophodno uraditi i brojne specijalističke dijagnostičke procedure kako bi se ustanovio pravi razlog pojave simptoma. Laboratorijska analiza krvi, hematološka i biohemijska, pri čemu se pažnja posvećuje parametrima koji ukazuju na funkciju bubrega su neophodni. Takođe se rade ultrazvučno i rendgenološko snimanje kako bi se dobio uvid u izgled i stanje bubrega. Eventualne promene koje mogu da ukazuju na prisustvo tumora važne su kako bi se definisala dalja terepija. Kod uznapredovalog stadijuma bolesti, znaci su očigledniji i specifičniji.

– čirevi u ustima

– povučeno ponašanje

– upale očiju zbog dehidracije

– nemogućnost stajanja ili hodanja

– bolno oglašavanje

– demencija

– problemi sa disanjem

– epi napadi

– iznenadni kolaps

– krvarenje

bolesti bubrega petface

Ne čekajte na ove znake. Što pre vaša mačka dobije odgovarajući tretman bolje su prognoze. Iako hronična slabost bubrega ne može u potpunosti da se izleči, uz primenu odgovarajućih lekova i hrane mogu sasvim lepo i komforno da prožive ostatak života.

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOvaj sastojak se nalazi u skoro SVIM slatkišima, a i te kako je ŠTETAN ZA PSE!
Sledeći tekstČopor pasa blizu Subotice, zapušten i zdravstveno zanemaren, PRETI MU SMRT!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime