Naslovna PETOPEDIJA PSI VAŠKE KOD PASA I MAČAKA: Najčešće izazivaju iritaciju i svrab domaćinu!

VAŠKE KOD PASA I MAČAKA: Najčešće izazivaju iritaciju i svrab domaćinu!

0
vaske kod pasa i macaka petface

Vaške pasa i mačaka su mali kožni paraziti bez krila i očiju ili sa potpuno redukovanim očima. Specifične su za vrstu domaćina, a zanimljivo je da čitav svoj život mogu da provedu na svom domaćinu. Kratko vreme mogu da prežive i van domaćina, što je jako značajno u prenošenju i širenju vašljivosti među životinjama. Sa životinje na životinju, vaške se prenose najčešće direktnim kontaktom ali i indirektno preko zaraženih četaka, češljeva, opreme, prostirki za spavanje, podnih prostirki u smeštajnom prostoru… Postoje dva podreda porodice vašaka – vaške koje sisaju krv – Anoplura i vaške koje ujedaju – Mallophaga. Najčešće se kod mačaka sreće Felicola subrostrostratus, iz podreda Mallophaga.

PROČITAJTE I:

BORBA PROTIV PARAZITA: Koliko su i zašto opasne buve?

SIMPTOMI

Vaši najčešće izazivaju izrazitu iritaciju i intenzivno češanje domaćina. U većem broju se sakupljaju oko prirodnih otvora na telu domaćina, naročito oko anusa. Kod dugodlakih mačaka, naročito mnogo vašaka se skuplja na “ućebanim” mestima u dlaci, i zato vlasnici dugdlakih životinja moraju biti posebno oprezni. Vaši koje sisaju krv naročito su opasne kod mladih životinja jer mogu da izazovu ozbiljnu anemiju. Mačka zaražena vašima obično biva dovedena kod veterinara sa vrlo zapuštenom kožom i dlakom koje su bez sjaja, sa puno peruti, rana i krasta. Oko nje se širi i neprijatan mirs koji može da podseća na užeglu mast.

vaske kod pasa i macaka petface

DIJAGNOZA I LEČENJE

Dijagnozu vašljivosti može da postavi i sam vlasnik pod uslovom da zna kako pseće i mačije vaške izgledaju. Međutim, bolje je da vlasnik odvede svog ljubimca na pregled kod veterinara koji će tačno da ustanovi koji je kožni parazit u pitanju. Većina komercialnih preparata napravljenih za uništavanje spoljašnjih parazita pokazuju vrlo dobre rezultate u borbi sa vašima. Važno je znati da vlasnici ne treba da koriste ljudske šampone koji se koriste za uništavanje vašaka, jer mogu da izazovu neželjene reakcije na koži mačke. Tretman protiv vašaka treba da se ponovi nekoliko puta u razmaku od po sedam dana.

vaske kod pasa i macaka petface

PREVENTIVA

Redovna higijena je ključ preventive. Tretiranje protiv vašaka mora da se obavlja na sve životinje u domaćinstvu kao i smeštajni prostor, prostirke, nameštaj na kome životinja boravi, kao i da se poprave sve higijenske mere držanje životinje. Preporučuje se i redovno četkanje i rasčešljavanje životinja, a kod životinja kojima je dlaka ućebana, moraju obavezno pre tretmana da se ošišaju.

vaske kod pasa i macaka petface

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstOGROMNE KAZNE: Ove godine ćete se dobro zapitati da li bacati petarde?
Sledeći tekstSRCEPARAJUĆE: Čarli ima 10 godina, udomljen je sa ulice, a OVAKO IZGLEDA NJEGOV STRAH OD PETARDI!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime