Naslovna VESTI NEOČEKIVANI OBRT: Vlasnik vučice Coke tvrdi da TO NIJE VUK, VEĆ MEŠANAC!

NEOČEKIVANI OBRT: Vlasnik vučice Coke tvrdi da TO NIJE VUK, VEĆ MEŠANAC!

1
testovi petface

Priča o „mirijevskoj vučici“ dobila je neočekivani obrt posle informacije da životinja ima vlasnika uz kojeg je odrasla, da se zove Coka i da je sticajem okolnosti dospela na ulicu. Navodni vlasnik juče se pojavio u Upravi veterine, ali nije pružio konkretan dokaz da je životinja njegova. Uz to, tvrdio je da nije reč o vuku, već o mešancu.

– U narednim danima uradićemo analizu DNK i sve utvrditi,  kaže Zoran Ivanović, načelnik odeljenja Veterinarske inspekcije, a prenosi Kurir.

Preko 3.000 potpisa za 1 dan: PETICIJA da se vučica Coka vrati njenim vlasnicima!

Da li vlasnik tvrdi da je ovo mešanac, zbog Zakona, ili ne – utvrdiće se naknadno. Naime, prema Zakonu, divlje životinje se ne mogu držati bez odgovarajuće dozvole.

– Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje držanje divljih životinja u zatočeništvu kod privatnih lica ukoliko ne poseduju saglasnost Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine. Ukoliko neko dođe u posed divlje životinje, obavezan je da o tome obavesti nadležne službe, koje donose dalje odluke, kaže on.

OBRT petface

Iz beogradskog zoološkog vrta su potvrdili da je Coka kod njih, da nije bila agresivna i da se normalno ponašala u društvu ljudi. Takođe, oni navode da nije htela da jede sirovo, već samo kuvano meso, što takođe ukazuje da se neko starao o njoj.

Vučica Coka NEĆE biti premeštena u kavez sa vukovima, kako je javnost spekulisala, jer među njima dominiraju alfa mužjaci i ženke i ne zna se kako bi je primili. 

KUPUJMO OD NJIH: Evo koje kompanije NE TESTIRAJU svoje proizvode na životinjama!

Ukoliko analize pokažu da je reč o vučici, inspekcija najavljuje pokretanje odgovarajućeg postupka, a sud će proceniti vreme, mesto i način izvršenja prekršaja.

Pavle Bihali, iz pokreta Levijatan, kaže za Kurir da su spremni da plate kaznu umesto vlasnice.

– Ako nam se javi i ukoliko veterinarska inspekcija odobri da se vučica može vratiti i da su uslovi adekvatni, spremni smo da platimo njenu kaznu. Druga opcija je da mi kao fondacija preuzmemo vučicu i da je smestimo u neki odgovarajući smeštaj, da ostatak života provede s ljudima kao što je i navikla. Naravno, interesuju nas okolnosti pod kojima se sve ovo dogodilo, jer to ne bi smelo da se dešava, mora da postoji odgovornost, objasnio je on.

Kako smo i mi juče pisali, pokrenuta je i peticija da se vučica Coka vrati svojim vlasnicima, a ukoliko želite možete je potpisati na OVOM LINKU!

Izvor: Kurir.rs
Foto: Vladimir Šporčić

1 KOMENTAR

  1. Da li je Coka vucica ili mesanac stvarno nije ni vazno. Sta sad dizete frku ,,zakon ovo ili ono” vratite Coku vlasnicima i tacka. Kao zakonom je zabranjeno drzati divlje zivotinje. Pa Coku niko nije ni oteo ni ukrao, nasli je ljudi i odnegovali. Bilo bi lepo i humano da vratite zivotinju kuci a ne da se izivljavate (proseravate) nad njom. Sto se tice materijalne nadoknade, pa bicete namireni siguro.

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.