Naslovna VESTI PSI BAKI GORICI POTREBNA POMOĆ – Sama brine o preko 120 pasa i...

BAKI GORICI POTREBNA POMOĆ – Sama brine o preko 120 pasa i 30 mačaka!

0
Baka Gorica

Nedavno je na Facebooku osvanula objava u kojoj se moli pomoć za jedno u nizu prihvatilišta za pse i mačke u Srbiji. Naravno, društvene mreže su preplavljene ovakvim postovima i zaista je teško gledati neželjene, napuštene i namučene pse i mačke kojima je potreban siguran dom.

Privatna prihvatilišta po pravilu nemaju nikavu pomoć države i njihov opstanak je ravan čudu. Samo zahvaljujući, zapravo, malom broju ljudi koji istinski vole i brinu o dobrobiti životinja desetine hiljada pasa i mačaka sa nesrećnom sudbinom imaju priliku da dobiju koliko-toliko pristojno mesto za boravak i hranu.

Baka Gorica

BRAVO ROKI – BRAVO LJUDI!!! Prohodao pas kome su amputirane prednje noge

Jedna od onih koji se ne miri sa nesrećom napuštenih i odbačenih životinja je baka Gorica.  Veliki deo života je provela u Austriji, a onda kada se vratila u domovinu odlučila je da posveti život pomoći napuštenim kucama i macama. Sama je osnovala Udruženje za zaštitu životinja Bela. Na njenom imanju kraj Obrenovca, koje se zove Jelisavčica kraj, se nalazi prihvatilište za životinje koje ni malo ne liči na klasične azile. Ovde nema kaveza, svi psi imaju boksove u kojima spavaju, raspoređeni prema veličini. Imaju dovoljno prostora da se šetaju, trče i igraju. Mačke ćive u odvojenoj pomoćnoj zgradi koja je prilagođena njihovim potrebama. Kad god ima uslova, stanovnici ove male oaze se međusobno druže.

Baka Gorica

Međutim, iako sve izgleda idilično, stvarnost je prilično teška. Svakodnevno treba nahraniti gotovo 200, po pravilu, veoma gladnih usta, treba očistiti veliki prostor od izmeta i ostataka hrane, proveriti zdravstveno stanje… Hrana košta, veterinarske usluge koštaju – za sve to treba imati dovoljno novca. Baka Gorica troši gotovo celu svoju penziju na održavanje prihvatilišta. Tu si i sporadične donacije u hrani ili novcu, ali taman toliko da se sastavi kraj s krajem.

PONOVO MAŠE REPOM – Niko ga nije želeo.

Baka Gorica

Ipak, ono što je najpotrebnije baki Gorici je pomoć volontera. U njenim godinama (69), sve je teže obaviti obimne poslove oko hranjenja pasa i mačaka i održavanja higijene. Pored brige o životinjama i samom prihvatilištu, ona je na sebe preuzela i brigu o mnogobrojnim uličnim psima i mačkama iz okoline. Odnosi hranu na mesta gde se skupljaju oni koji nemaju mogućnost čak ni da budu u nekom prihvatilištu. Stojički podnosi podrugljive poglede, ogovaranja, neretko i psovke i uvrede zbog svoje ljubavi i brige prema životinjama.

Baka Gorica

Trenutno, baki Gorici pomažu jedna starija gospođa koja priprema hranu i dve devojke, koliko mogu i kad im druge obaveze to dopuštaju. Mole za pomoć onih koji veruju da pomaganje psima i mačkama nije samo lajkovanje, udaranje „tužića“ ili besno komentarisanje po društvenim mrežama.

baka Gorica

Potrebna je pomoć onih koji vole ove nesrećne životinje sa užasnim životnim pričama i ne plaše se da zasuku rukave, uhvate se lopate, grabulja i pomognu da se očisti prihvatilište. Potrebna je pomoć čak i u minimalnim donacijama (naše malo je njima veliko). Potrebna je pomoć da se ove slatke i dobre duše što pre udome i tako oslobodi mesto za bezbroj onih koji su još uvek na ulici i koji nemaju čak ni pristojan obrok i mesto za spavanje.

KAKAVA CARICA – Usvojila uličnog psa invalida i još mu napravila invalidska kolica!

Dolazi zima, broj udomljenja pasa o kojima brine baka Gorica se smanjio, a broj onih kojima je potrebno sklonište svakodnevno raste. Baka Gorica je radi sve što može da pomogne – pitanje je šta ćemo svi mi uraditi?

Izvor i foto:  Facebook Društvo za zaštitu životinja Bela.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO SA PETFACE YOUTUBE KANALA:

DA LI VAŠ PAS IDE SA VAMA U WC?: Evo i zašto to radi (VIDEO)

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

Prethodni tekstPAS KOJI UČI STRANI JEZIK – Da bi bio udomljen ide na kurs stranih jezika
Sledeći tekstBRAVO ZA OVOG ČOVEKA – Fenom grejao gotovo smrznutog goluba! (VIDEO)

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime