Naslovna PETOPEDIJA PSI PSI I NOĆNE MORE. I psi sanjaju Stravu u Ulici Brestova (Video)

PSI I NOĆNE MORE. I psi sanjaju Stravu u Ulici Brestova (Video)

0

Noćne more ili ružni snovi nisu rezervisani samo za ljude. Ova krajnje neprijatna iskustva vezana za spavanje su dokazana i kod pasa. Stres, neprijatna ili čak strašna iskustva koja pas doživi tokom dana, pa i neka dublje potisnuta traumatična iskustva mogu da dovedu do pojave noćne more. Naravno, svedočenje reakciji ljubimca koji ima noćnu moru nije nimalo prijatno i zbog toga se mnogi vlasnici pitaju kako pomoći svom psu koji ima noćne more?

Jedan od poremećaja sna koji se može primetiti kod pasa je vezan za REM fazu sna. Zahvaljujući sličnoj strukturnoj građi mozga i moždanim aktivnostima naši psi imaju slične faze sna kao i ljudi. U REM fazi, pogotovu kada se radi o nekom poremećaju, telo psa drastično prati i manifestuje radnje koje pas čini u snu. Treba znati da kao i kod ljudi, uobičajeno mozak parališe mišiće tokom spavanja tako da nema velikih pokreta koji se javljaju u snu. Ukoliko se ne radi o ozbiljnijim medicinskim uzrocima, u ovim situacijama može doći do skakanja psa i pokušaja da se popne uz zidove ili napada na neke objekte u okolini. Ipak, treba znati da ovako ekstremno ponašanje tokom sna zahteva odlazak kod veterinara i utvrđivanje eventualnih medicinski razloga koji pokreću ovakvo ponašanje. Nije retko da određene vrste epi napada budu uzrok ovakvim događajima.

psi i noćne more

DA LI PSI ZAISTA SANJAJU? Evo šta kaže nauka (Video)

Šta raditi u situacijama kada pas ima noćnu moru?

Ukoliko primetite da vaš pas prilično burno reaguje telom tokom sna bitno je da što tačnije zabeležite pokrete koje tom prilikom čini. Ukoliko se radi o cviljenju i blagom zavijanju, a dovoljno poznajete svog psa da ste sigurni da se neće dodatno uplašiti – nežno ga probudite. Najbolje je da to radite glasom kako bi izbegli neku burniju reakciju na vaš dodir njegovog tela. Ako pas tokom ružnog sna poskakuje, pokušava da grebe šapama ili čak škljoca zubima u pokušaju da nekoga ugrize nemojte mu prilaziti. Pokušaj da ga probudite iz dubokog sna u kojem očigledno doživljava neku strašnu epizodu može dovesti do toga da i vas povredi. Ne zaboravite da u tom trenutku on nije svestan realnosti izvan svog ružnog sna! U takvim situacijama bolje je ostaviti ga da sam izađe iz svog košmara, a potom ga smiriti i utešiti.

psi i noćne more

ZAŠTO VAS PAS LJUBI?(VIDEO)

Ako ipak morate da probudite psa koji ima noćnu moru sledite uputstva koja se odnose na ponašanje sa gluvim psima:

– Šetajte oko psa proizvodeći jače zvuke po podu. Vibracije koje će osetiti bezbednije će ga probuditi

– Oprezno i lagano protresite ležaljku ili prostirku na kojoj spava tako da budete dovoljno udaljeni od njegovih usta i zuba.

– Iskoristite njegovo čulo mirisa. Postavite u njegovu blizinu hranu ili omiljenu poslasticu koja bi trebalo da ga motiviše da se probudi.

Ideja svih ovih postupaka uz vaš glas je da se on nežno probudi ili da se poremeti san kako bi izašao iz noćne more. Ukoliko niste sigurni da ćete to učiniti dovoljno bezbedno, kako za vas tako i za njega, ostavite ga da i dalje sanja. Nekada je bolje ostaviti ga da sam završi taj ciklus i postepeno pređe u drugu, mirniju fazu sna.

psi i noćne more

Nastavak teksta na sledećoj strani

*Nije dozvoljeno preuzimanje celog ili delova teksta i grafičkih segemenata bez prethodne saglasnosti autora.

1
2
Prethodni tekstUŽAS U JAGODINI: Pronađen pas u KATASTROFALNOM stanju!
Sledeći tekstNAPUŠTENA POSLE 20 GODINA! Nakon svega – MORA U AZIL!

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime