Naslovna Komercijalna grupa MJ SVET ROGZ: Saveti za dresuru šteneta za lepše manire!

ROGZ: Saveti za dresuru šteneta za lepše manire!

0
dresura petface

Dolazak ljubimca u dom predstavlja uzbudljiv i srećan trenutak. Ipak, početno oduševljenje vlasnika donekle može biti narušeno činjenicom da pas nema urođena lepa pravila ponašanja, već da je potrebna dresura. To znači da ne treba da budete očajni ako po kući počnete da zatičete izgriženu obuću illi ivice tepiha. Naš savet je, stoga, da doslovno od prvog dana započnete sa dresurom vašeg ljubimca.

dresura petface

Bez obzira da li sami trenirate svog psa ili ga vodite kod profesionalnog trenera, u neke metode jednostavno morate biti upućeni. Stoga, nudimo vam savete koje preporučuju stručnjaci u obuci pasa.

1. Ustanovite “kućni red”! Čak i pre nego što novi ljubimac dođe u dom, neophodno je da ustanovite šta ćete svom ljubimcu dozvoliti, a šta ne, na primer, da li mu je dozvoljeno da bude na vašem krevetu? Trudite se da kada jednom ustanovite pravila, budete dosledni u njihovom sprovođenju.

Pročitajte još: ROGZ SAVETI: Kako da naučite svog psa da ne vuče povodac?!

2. Odredite njegov privatni prostor! Vašem štenetu je potrebna „njegova soba“, odnosno njegov prostor koji će koristiti samo on. Odredite njegov prostor što je ranije moguće, izdvojeno mesto za spavanje koje ne koriste drugi ukućani ili ljubimci. Nagradite ga kada ostane opušten i miran u svom prostoru.

3. Naučite ga da dođe kada ga pozovete! Prva komanda koju treba da savlada jeste da da dođe kada mu to kažete. Kažite mu da dođe koristeći njegovo ime, a kada vam priđe, nagradite ga. Zatim to pokušajte da uradite kada ne obraća pažnju na vas, odnosno kada je okupiran nečim interesantnim. Savladavanje ove osnovne komande će se pokazati kao veoma korisno u budućnosti. Ne propustite da nagradite vašeg psa kada vas posluša. Možete koristiti poslastice za pse, igračke, ljubav ili mnoštvo pohvala. Ključno je da vašem ljubimcu stavite do znanja da nešto dobro radi.

dresura petface

4. Loše ponašanje propratite ignorisanjem. Kada štene počne da se ponaša neprihvatljivo, samo ignorišite ovo ponašanje i sačekajte da se smiri, a kad se potpuno smiri dajte mu nagradu. To je najbolji način da shvati da je to što on radi loše.

5. Odvratite ga od griženja! Psi vole da žvaću, a štenci posebno vole da grickaju jer im u tom periodu rastu zubi. Umesto da ga grdite, najbolji način da ga odvratite od te navike jeste da se pretvarate da vam njegov ugriz izaziva bol. To će ga toliko iznenaditi da će odmah prestati. Ako to ne urodi plodom, pokušajte da vašu nogu ili ruku zamenite primamljivom igračkom.

Idealne igračke za učenje i bezbrižnu igru vašeg ljubimca proizvodi brend Rogz. Radi se o igračkama koje su proizvedene od neškodljivih materijala, a svojim dimenzijama su prilagođene vilicama vaših malenih prijatelja. Mekane, pufnaste, gumirane, šarene – radi se o igračkama koje prosto pozivaju i mame na igru i pored kojih vaš ljubimac neće želeti da gricka ništa drugo.

Pročitajte još: SAVETI: Koliko dugo je preporučljivo da šetate svoje štene?!

6. I na kraju, trening završavajte pozitivno, na primer sledećim rečima: Dobar pas! Super, Bak! On je bio vredan, kroz trening je radio sve da budete zadovoljni. Zato ga nagradite poslasticom, maženjem ili nekoliko minuta bezbrižne igre. Tako ćete biti sigurni da će idući trening dočekati mašući repom – spreman za učenje!

dresura petface

Kada je u pitanju učenje šteneta lepim manirima, neophodno je da uložite dosta vremena i strpljenja. Rezultati će doći, samo je pitanje trenutka! 😀

Prethodni tekstOBAVEZNO ŠTIVO: Priđite nepoznatom psu na pravi način!
Sledeći tekstTASTE OF THE WILD odgovara – Zašto kuvana hrana nije dobra za ljubimce?

POSTAVI ODGOVOR

Napišite svoj komentar
Unesite vaše ime